Χωριανόπουλος Άγγελος
Η Anduril Industries, η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη της σειράς μη επανδρωμένων αεροσκαφών ALTIUS, πραγματοποίησε μια πρώτη δοκιμή με πραγματικά πυρά των πυρομαχικών της ALTIUS-700M. Ακολουθώντας την ίδια βασική μορφή και ιδέα με τα περιφερόμενα πυρομαχικά ALTIUS-600M, το ALTIUS-700M είναι μεγαλύτερο και φέρει πολύ μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο. Αυτό σημαίνει ότι το νέο drone έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει ένα ευρύτερο φάσμα στόχων, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων και καλύτερα θωρακισμένων στόχων.
Το βίντεο που κυκλοφόρησε σήμερα από την εταιρεία περιλαμβάνει τις τελευταίες στιγμές της δοκιμής με ζωντανά πυρά, κατά την οποία ένα ALTIUS-700M χτυπά ένα σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος SA-17 Grizzly (Buk-M1-2), ένα όπλο που χρησιμοποιήθηκε κυρίως από τη Ρωσία κατά την εισβολή της στην Ουκρανία. Το ALTIUS-700M δεν είχε ποτέ δοκιμαστεί στο παρελθόν με πραγματική κεφαλή και το μέγεθος του ωφέλιμου φορτίου του είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό αυτής της έκδοσης του οχήματος.
Η Anduril αναφέρει ότι η χωρητικότητα κεφαλής 33 λιβρών είναι συγκρίσιμη με αυτή του πυραύλου AGM-114 Hellfire, πράγμα που σημαίνει ότι το 700M μπορεί να εκτελέσει «πολύ ακριβή, καταστροφικά πλήγματα σε μεγάλους και θωρακισμένους στόχους, συμπεριλαμβανομένων τανκς, οχημάτων, σκαφών και υποδομών». Ταυτόχρονα, ο συνδυασμός μιας βαρύτερης κεφαλής με υψηλή τερματική ταχύτητα «μπορεί εύκολα να διεισδύσει στα τοιχώματα των στόχων για να προσφέρει το μέγιστο αποτέλεσμα στους θωρακισμένους στόχους», ισχυρίζεται η εταιρεία.
Ο κατασκευαστής εν τω μεταξύ λέει ότι το ALTIUS-700M έχει αυτονομία έως και 100 μίλια και 75 λεπτά χρόνου πτήσης.
Η εταιρεία ομαδοποιεί τώρα τα ALTIUS-600M και 700M στην ονοματολογία ALTIUS-M. Τα drones ALTIUS-600 και 700 χρησιμοποιούν κοινό λογισμικό καθώς και ένα σύστημα ανοιχτής αρχιτεκτονικής που επιτρέπει διάφορα ωφέλιμα φορτία και λογισμικό αποστολής/σουίτες να ενσωματωθούν. Η απλοποιημένη ιδέα των λειτουργιών και ο βαθμός αυτονομίας των drones επιτρέπουν σε έναν χειριστή drone να ελέγχει πολλαπλά ALTIUS ταυτόχρονα, με το καθένα να έχει διαφορετική αποστολή, εάν απαιτείται, με βάση το ατομικό του ωφέλιμο φορτίο.
Ο έλεγχος πολλαπλών περιφερόμενων πυρομαχικών από έναν χειριστή μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας είτε κρατικό λογισμικό είτε το λογισμικό Anduril’s Lattice, το οποίο «επιτρέπει την αυτόνομη εκτέλεση της αποστολής, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι ο ανθρώπινος χειριστής διατηρεί την επιμέλεια των βασικών αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής του συστήματος να εκτελέσει ένα χτύπημα μόλις ένας στόχος έχει εντοπιστεί». “Μόλις δοθεί μια εντολή, η εκτέλεση της αποστολής του τερματικού διαχειρίζεται το ενσωματωμένο λογισμικό της πλατφόρμας.”
Όπως έχουμε συζητήσει στο παρελθόν, η ποικιλία των πιθανών ωφέλιμων φορτίων για τα ALTIUS-600 και 700 μεταφράζεται σε ένα ευρύ φάσμα αποστολών, συμπεριλαμβανομένων λήψης πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης και στοχοποίησης (ISR&T) καθώς και κυβερνοπολέμου. Η εταιρεία λέει ότι έχει επενδύσει περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια σε μια νέα μονάδα παραγωγής 180.000 τετραγωνικών ποδιών στην Ατλάντα της Τζόρτζια. Αυτό θα επιτρέψει στην Anduril να κλιμακώσει την προσπάθεια παραγωγής αφού έχει ήδη παραδώσει «εκατοντάδες» παραλλαγές ALTIUS σε διαφορετικούς κυβερνητικούς πελάτες των ΗΠΑ τα τελευταία έξι χρόνια.
Αυτό αντανακλά το γεγονός ότι η σειρά ALTIUS έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής στον στρατό των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον για δοκιμές. Μεγάλο μέρος της δημοτικότητας αυτών των drones έχει βασιστεί στη σχετική ευκολία με την οποία μπορούν να προσαρμοστούν για εκτόξευση από διαφορετικές πλατφόρμες εκτόξευσης. Σε ό,τι αφορά το ALTIUS-600, το drone έχει εκτοξευθεί από τον αέρα μέσω ενός κοινού σωλήνα εκτόξευσης (CLT) και είναι επίσης συμβατό με διάφορους τύπους εκτοξευτών στο έδαφος ή ακόμα και στη θάλασσα. Άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επίσης, έχουν χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση του ALTIUS-600 σε δοκιμές, συγκεκριμένα το μαχητικό drone XQ-58A Valkyrie της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, το οποίο κυκλοφόρησε παραδείγματα από την εσωτερική θήκη όπλων του, το 2021.