Σε μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη προέβη ο ιδρυτής της Ελληνικής AI Defense Start-Up Lambda Automata Δημήτριος Κοττάς στο πρακτορείο του Bloomberg, τονίζοντας την σημασία αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού μοντέλου Άμυνας.
“Με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει προγραμματίσει πέμπτη θητεία ως πρόεδρος της Ρωσίας και τον Ντόναλντ Τραμπ να βρίσκεται πιθανώς σε τροχιά δεύτερης νίκης στις ΗΠΑ, η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο μετά από 25 χρόνια υποεπένδυσης στον τομέα της άμυνας. Η Ελλάδα είναι επίσης σύμβολο μιας άλλης τρομακτικής πρόκλησης για την ευρωπαϊκή άμυνα: της καινοτομίας. Η ελληνική νεοφυής επιχείρηση Lambda Automata, που ιδρύθηκε από τον πρώην στέλεχος ρομποτικής της Apple Inc. Δημήτριο Κοττά, συγκέντρωσε 6 εκατομμύρια ευρώ (6,5 εκατομμύρια δολάρια) πέρυσι ως μέρος ενός εκκολαπτόμενου κύματος νεοεισερχόμενων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αμυντικής τεχνολογίας που ελπίζουν να μιμηθούν την επιτυχία της SpaceX του Elon Musk ή της Palantir Technologies Inc. Το κορυφαίο προϊόν της Lambda, οι αυτόνομοι πύργοι επιτήρησης, είναι ένα παράδειγμα της ικανότητας των νεοφυών επιχειρήσεων να “κάνουν περισσότερα με λιγότερα”, ανέφερε ο κ. Koττάς, σε έναν κόσμο όπου το σχετικά φθηνό υλικό μπορεί να θέσει μεγάλους κινδύνους για την ευρωπαϊκή ασφάλεια”.
Διαβάστε την συνέχεια της συνέντευξης εδώ
Tαπεινή γνώμη της ιστοσελίδας μας η οποία έχει συζητηθεί και στο παρελθόν, είναι πως η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί μία από τις πιο πολλά υποσχόμενες στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα άμυνας και καινοτομίας καθώς προσφέρει ουσιαστικές και ποιοτικές λύσεις βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη οι οποίες μπορούνε με σχετικά φθηνό τρόπο να λύσουν αρκετά σύγχρονα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα δυτικά κράτη σε πολλαπλά επίπεδα. Από την αυτόνομη ιχνηλάτηση κινούμενων απειλών σε θαλασσοχερσαίο περιβάλλον μάχης, μέχρι την παρακολούθηση λαθρομεταναστευτικών ροών, η εταιρεία αυτή μέσω τεχνητής νοημοσύνης & αυτόνομων πύργων ελέγχου είναι εφικτό να επανα διαμόρφωση τον τρόπο με τον οποίο ελέγχονται τα ευρωπαϊκά σύνορα έναντι αναδυόμενων απειλών. Οι κινεζικές και ρωσικές μεθοδολογίες Grey Zone Warfare μπορούν να αντιμετωπιστούν σε έναν κόσμο όπου το μόνο σίγουρο είναι η αλλαγή.