Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υποστηρίζεται από ιρανικά μη επανδρωμένα μέσα, ενισχύοντας τις ανησυχίες στις ΗΠΑ αναφορικά με την αποτελεσματικότητα συνεργατικής δράσης του εν διαμορφώσει άξονα αυτού.
Αυτό που κάποτε ήταν απλή συνεργασία μεταξύ δύο κυβερνήσεων, τον περασμένο χρόνο εξελίχθηκε σε μια «αναδυόμενη στρατιωτική συνεργασία», σύμφωνα με μια αξιολόγηση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ που υποβλήθηκε αυτόν τον μήνα στο Κογκρέσο. Η “εντολή” ήταν ο θεμέλιος λίθος του πολέμου των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας. Η αποστολή της περιλαμβάνει το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν και την Υεμένη. Η Τεχεράνη έχει παράσχει στην στρατιωτική βιομηχανία της Μόσχας τουλάχιστον 1.000 επιθετικά drones και δεκάδες μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα πολλαπλών χρήσεων για χρήση κατά των ουκρανικών στρατευμάτων, με μελλοντικά σχέδια για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, δήλωσε ο Διευθυντής της CENTCOM στρατηγός Michael Kurilla.
Αυτά τα στοιχεία είναι δραματικά αυξημένα σε σχέση με μόλις λίγους μήνες πριν. «Η σχέση μεταξύ Ιράν και Ρωσίας; Αυτό ξεκίνησε πραγματικά όταν τους ζήτησαν να παρέχουν το UAS μονής επίθεσης, συγκεκριμένα το Shahed-136», είπε ο Kurilla στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής στις 21 Μαρτίου. «Άρχισαν να παρέχουν πλήρη συστήματα και έχτισαν ένα πραγματικό εργοστάσιο στη Ρωσία , και αυτά τα ίδια Shahed-136 – ένα πολύ ικανό σύστημα – πηγαίνουν τώρα με ρυθμό παραγωγής πάνω από 100 την εβδομάδα από τη Ρωσία στην Ουκρανία».
Πλάνα από ρωσικές γραμμές παραγωγής κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο νωρίτερα φέτος. Στην οθόνη υπήρχαν σειρές μαύρων και γκρι κλώνων Shahed: αεροσκάφη με τριγωνικά σώματα, στρογγυλεμένες ράχες, κώνοι μύτης και κάθετοι σταθεροποιητές που εκτείνονται πάνω και κάτω από τα φτερά. Τα στρατεύματα διεθνώς χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο drones και άλλες μη επανδρωμένες τεχνολογίες για να συλλέξουν πληροφορίες και να χτυπήσουν εχθρικές δυνάμεις από μεγαλύτερες αποστάσεις. Η δυνατότητα εφαρμογής τους στο πεδίο μάχης τονίζεται από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας καθώς και από τις επιχειρήσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.
Το Ιράν εμπλέκεται και στις δύο επιθέσεις, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας, μια κύρια πηγή ξένων πληροφοριών για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Τα ρωσικά στρατεύματα και οι αντάρτες Χούτι έχουν υιοθετήσει το Shahed, γνωστό μεταξύ των αντίστοιχων δυνάμεων ως Geran ή Waid. Το μοντέλο προσφέρει στους χρήστες ένα εκρηκτικό ωφέλιμο φορτίο με περισσότερα από 1.000 μίλια εμβέλειας, όλα με σχετικά χαμηλό κόστος. Ο βουλευτής Τζο Κόρτνεϊ, Δημοκρατικός του Κονέκτικατ, είπε ότι μια από τις «πιο εμφανείς εκδηλώσεις» της βιομηχανικής εξέλιξης του Ιράν είναι «το γεγονός ότι έχουν γίνει πλέον ένας σημαντικός προμηθευτής όπλων» σε ξένες κυβερνήσεις.
Η Τεχεράνη υποστηρίζει εδώ και καιρό ένα δίκτυο εξτρεμιστικών ομάδων στη γειτονιά της, και οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα επιβάλει κυρώσεις σε άτομα και οργανισμούς για την υποτιθέμενη στρατιωτικής τους εργασία. Το Υπουργείο Οικονομικών τον Δεκέμβριο είπε ότι στόχευσε 10 οντότητες και τέσσερα άτομα για διευκόλυνση της προμήθειας ηλεκτρονικών ειδών αμερικανικής προέλευσης από το Ιράν για χρήση σε μη επανδρωμένα συστήματα. Δύο μήνες αργότερα, το υπουργείο είπε ότι έπληξε τέσσερις εταιρείες που προμήθευαν «υλικά και ευαίσθητη τεχνολογία για τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και UAV του Ιράν», συμπεριλαμβανομένης της σειράς Shahed.