Xωριανόπουλος Άγγελος
Με απόφαση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία ανέστειλε τη συμμετοχή της από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE). Η απόφαση δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο της τουρκικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και έχει ισχύ από τις 8 Απριλίου.
Πρόκειται για μια συνθήκη που υπογράφηκε το 1990, μόλις ένα χρόνο μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Αυτή η συνθήκη θέτει όρια στον συμβατικό στρατιωτικό εξοπλισμό που μπορούν να αναπτύξουν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και το τότε Σύμφωνο της Βαρσοβίας, προκειμένου να μην μπορούν να συγκεντρώνουν δυνάμεις που θα επέτρεπαν σε μία πλευρά να εξαπολύσει ταχεία επίθεση εναντίον της άλλης στην Ευρώπη. Η Ρωσία επίσημα αποσύρθηκε από τη συνθήκη CFE τον περασμένο Νοέμβριο του 2007, διαμαρτυρόμενη για την αντιπυραυλική ασπίδα που επενδύουν οι ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, είχε αναστείλει την ενεργό συμμετοχή της πολλά χρόνια πριν από αυτό.
Συνεπώς, τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και, κατ’ επέκταση, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λάμβαναν πλέον από τις 15 Δεκεμβρίου 2007 καμία πληροφορία για τις συμβατικές δυνάμεις της Ρωσίας. Ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα πάγωσε οριστικά το σχέδιο της αντιπυραυλικής ασπίδας, αλλά παρ’ όλα αυτά, η Ρωσία δεν αναίρεσε την αναστολή τήρησης της συνθήκης CFE.
Η Συνθήκη CFE εξαιρεί μια ευρύτατη γεωγραφική ζώνη ανατολικά της Αττάλειας, η οποία δεν εποπτεύεται και δεν ελέγχεται από κανένα διεθνή πολιτικό ή στρατιωτικό οργανισμό. Η Συνθήκη CFE θέτει ανώτατα όρια για συγκεκριμένες κατηγορίες κύριων οπλικών συστημάτων. Οι οροφές για την Τουρκία είναι:
- 2.795 Άρματα μάχης
- 3.120 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης
- 3.523 συστήματα Πυροβολικού
- 130 Επιθετικά Ελικόπτερα
- 750 Μαχητικά Αεροσκάφη
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Τουρκία ουδέποτε έφτασε ούτε πρόκειται να φτάσει τις ανωτέρω οροφές, καθώς τα σύγχρονα οπλικά συστήματα γίνονται παγκοσμίως περισσότερο ακριβά στην πρόσκτηση και υποστήριξή τους. Για καλύτερη κατανόηση της όλης κατάστασης αναφέρουμε πως η Άγκυρα εξαιρούσε ένας μέρος της επικράτειας της από την εφαρμογή της Συνθήκης, κυρίως σε γεωγραφικές περιοχές όπου δραστηριοποιόταν η 3η Στρατιά.
Όπως έχουμε ξαναπεί, επικρατούσε και θα επικρατεί ο νόμος της ισχύος και όχι του δικαστηρίου.
Comments 1