Χωριανόπουλος Άγγελος
Η Σερβία βρίσκεται στα πρόθυρα της οριστικοποίησης της συμφωνίας για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων Dassault Rafale, μια εξέλιξη που επιβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας. Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποκάλυψε ότι έχουν γίνει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την απόκτηση 12 Rafale. Εάν υλοποιηθεί αυτή η αγορά, θα σήμαινε μια σημαντική αναχώρηση για τη Σερβία, η οποία ιστορικά διατηρεί στενή στρατιωτική συμμαχία με τη Ρωσία και παραδοσιακά διαχειριζόταν σημαντικές ποσότητες όπλων που προμήθευε η Ρωσία.
Η πιθανή συμφωνία όχι μόνο σηματοδοτεί ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για τη γαλλική Dassault Aviation, η οποία αντιμετώπισε αρχικές προκλήσεις στην ολοκλήρωση της αγοράς, αλλά υπογραμμίζει επίσης τη στρατηγική πρόθεση της Σερβίας να εκσυγχρονίσει τον γηρασμένο στόλο μαχητικών της. Ο πρόεδρος Βούτσιτς, μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Παρίσι, αποκάλυψε ότι με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν έχουν καταλήξει σε οριστικές συμφωνίες σχετικά με την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Αυτό ακολουθεί προηγούμενες συζητήσεις μεταξύ του Βούτσιτς και των Γάλλων αξιωματούχων της άμυνας καθώς και εκπροσώπων της Dassault.
Το προσδοκώμενο συμβόλαιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες, με την τελετή υπογραφής να αναμένεται να κοσμηθεί με την παρουσία του Γάλλου προέδρου. Πέρυσι, ο Πρόεδρος Βούτσιτς είχε επισημάνει τη δυνατότητα προμήθειας δώδεκα Rafale, μια κίνηση που στοχεύει στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Σερβίας στα Βαλκάνια, κυρίως λόγω των εντάσεων με το Κόσοβο. Αυτές οι νέες αγορές θα χρησιμεύσουν για να αντικαταστήσουν τα γερασμένα MiG-29 Fulcrum της Σοβιετικής εποχής, τα οποία αποκτήθηκαν αρχικά τη δεκαετία του 1980 και έχουν υποστεί μέτριες αναβαθμίσεις με τα χρόνια.
Σε αντίθεση με το MiG-29 της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, το Rafale διαθέτει σημαντικά βελτιωμένες δυνατότητες, όπως προηγμένα συστήματα ραντάρ, ενημερωμένες σουίτες αυτοάμυνας και Ηλεκτρονικού Πολέμου και μια σειρά από σύγχρονα όπλα και συστήματα στοχοποίησης. Η απόκτησή του θα σήμαινε ένα κρίσιμο βήμα προς τον εκσυγχρονισμό της αεροπορίας της Σερβίας και την ευθυγράμμιση των δυνατοτήτων της με τις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις. Το Rafale, το οποίο έχει ήδη υιοθετηθεί από πολλές χώρες, όπως η Κροατία, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Ινδία και το Κατάρ, συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον παγκοσμίως.
Η δυνητική εξαγορά έχει επίσης ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις. Ενώ η Σερβία διατηρεί επίσημα ουδέτερη στάση, οι ιστορικά στενοί δεσμοί της με τη Ρωσία ήταν ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό της στρατιωτικής της στάσης. Ωστόσο, η προμήθεια των Rafale σηματοδοτεί μια αλλαγή σε αυτή τη δυναμική, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινότητα. Επιπλέον, η στενότερη στρατιωτική συνεργασία με τη Γαλλία θα μπορούσε ενδεχομένως να διευκολύνει τις φιλοδοξίες της Σερβίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρέχοντας μια διπλωματική οδό για την επίλυση αμφισβητούμενων ζητημάτων όπως η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.
Το Rafale της τρέχουσας παραγωγής διαθέτει στάνταρ ραντάρ RBE2 με ενσωματωμένο AESA, σύνδεση δεδομένων Link 16, μια ενημερωμένη σουίτα αυτοάμυνας/ηλεκτρονικού πολέμου Spectra και ένα σύστημα αυτόματης αποφυγής σύγκρουσης με το έδαφος. Τα όπλα και οι αποθήκες περιλαμβάνουν πλέον, μεταξύ άλλων, τον πύραυλο αέρος-αέρος MBDA Meteor για κρούση στόχων πέραν του οπτικού βεληνεκούς, το σύστημα Thales TALIOS και την κατευθυνόμενη με λέιζερ παραλλαγή του όπλου αέρος-εδάφους ακριβείας Sagem Hammer.