Χωριανόπουλος Άγγελος
Η Microsoft δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ρωσικές διαδικτυακές εκστρατείες για να επηρεάσουν τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις τελευταίες 45 ημέρες, αλλά με πιο αργό ρυθμό από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές. Οι λογαριασμοί που συνδέονται με τη Ρωσία διαδίδουν διχαστικό περιεχόμενο που στοχεύει στο κοινό των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της κριτικής της αμερικανικής υποστήριξης της Ουκρανίας στον πόλεμό της με τη Ρωσία, ανέφεραν σε έκθεσή τους ερευνητές της Microsoft.
Το Κρεμλίνο είπε τον περασμένο μήνα ότι δεν θα παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι ενορχήστρωσαν εκστρατείες για να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 και το 2020. Αν και η ρωσική δραστηριότητα που παρατήρησε η Microsoft δεν είναι τόσο έντονη όσο στις προηγούμενες εκλογές, θα μπορούσε να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, είπαν οι ερευνητές.
“Τα μηνύματα σχετικά με την Ουκρανία – μέσω των παραδοσιακών μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – ενισχύθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες με έναν συνδυασμό κρυφών και φανερών εκστρατειών από τουλάχιστον 70 ειδών δραστηριοτήτων συνδεδεμένων με τη Ρωσία που παρακολουθούμε”, δήλωσε η Microsoft.
Η πιο παραγωγική από αυτές τις ρωσικές εκστρατείες συνδέεται με την Προεδρική Διοίκηση της Ρωσίας, πρόσθεσαν. Μια άλλη στοχεύει στη δημοσίευση παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο σε διάφορες γλώσσες, με αναρτήσεις που συνήθως ξεκινούν με έναν προφανή πληροφοριοδότη ή έναν πολίτη δημοσιογράφο που δημοσιεύει περιεχόμενο σε ένα κανάλι μέσω βίντεο. Αυτό το περιεχόμενο στη συνέχεια καλύπτεται από ένα δίκτυο ιστότοπων που περιλαμβάνουν τους DC Weekly, Miami Chronical και The Intel Drop.
Μια «αξιοσημείωτη άνοδος» έχει παρατηρηθεί στο hacking από μια ρωσική ομάδα που η Microsoft αποκαλεί Star Blizzard ή Cold River, η οποία επικεντρώνεται στη στόχευση δυτικών δεξαμενών σκέψης, είπε η εταιρεία. «Η τρέχουσα εστίαση της Star Blizzard σε πολιτικά πρόσωπα και κύκλους πολιτικής των ΗΠΑ μπορεί να είναι η πρώτη από μια σειρά εκστρατειών hacking που έχουν σκοπό να οδηγήσουν τα αποτελέσματα του Κρεμλίνου μέχρι τον Νοέμβριο»
Η κακόβουλη χρήση τεχνητής νοημοσύνης από ξένους αντιπάλους που στοχεύουν τις εκλογές στις ΗΠΑ είναι μια βασική ανησυχία που αναφέρουν Αμερικανοί πολιτικοί παρατηρητές, αλλά η Microsoft είπε ότι διαπίστωσε ότι οι απλούστερες ψηφιακές πλαστογραφίες ήταν πιο συχνές από τα deepfakes. «Σπάνια η χρήση περιεχομένου με δυνατότητα δημιουργίας τεχνητής νοημοσύνης από τα έθνη-κράτη πέτυχε μεγάλη εμβέλεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε λίγες μόνο περιπτώσεις έχουμε δει γνήσια εξαπάτηση του κοινού από τέτοιο περιεχόμενο», είπαν οι ερευνητές. «Οι απλούστεροι χειρισμοί, όχι η πιο περίπλοκη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, πιθανότατα θα είναι τα κομμάτια περιεχομένου που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο».