Χωριανόπουλος Άγγελος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιθυμεί να αρχίσει να μεταφέρει όπλα και εξοπλισμό στην Ουκρανία εντός ημερών από την αναμενόμενη ψήφιση αυτή την εβδομάδα της νομοθεσίας που περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο, μια μακροχρόνια καθυστερημένη σανίδα σωτηρίας για το Ουκρανικό Κράτος.
Η βοήθεια θα φθάσει πολύ αργότερα από ό,τι ήλπιζε η Ουκρανία – που έχει εξαντλήσει τα πυρομαχικά της και παραπαίει κάτω από μια νέα ρωσική επίθεση – και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα υπάρξουν περισσότερα. Ωστόσο, αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι οι σφαίρες πυροβολικού, οι πύραυλοι ακριβείας και η αεράμυνα θα αλλάξουν τις στρατιωτικές προοπτικές της Ουκρανίας σε μικρό αλλά σημαντικό βαθμό.
“Με την ώθηση που θα προέλθει από τη στρατιωτική βοήθεια, τόσο πρακτικά όσο και ψυχολογικά, οι Ουκρανοί είναι απολύτως ικανοί να αντέξουν μέχρι το 2024 και να διαψεύσουν την αλαζονική άποψη του Πούτιν ότι ο χρόνος είναι με το μέρος του”, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς στο Φόρουμ του Κέντρου Μπους για την Ηγεσία στο Ντάλας.
Πυρομαχικά, αντιαεροπορικά συστήματα αεράμυνας και όπλα μεγάλου βεληνεκούς μπορούν να αρχίσουν να μεταφέρονται “εντός ημερών” μόλις τα νομοσχέδια γίνουν νόμοι.
Περισσότερα από δύο χρόνια μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, η Ουκρανία έχει χάσει εδάφη στο ανατολικό τμήμα της χώρας και η Ρωσία έχει αυξήσει τους βομβαρδισμούς της σε πόλεις και κωμοπόλεις πίσω από τις γραμμές του μετώπου, εν μέσω επιβράδυνσης της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας. Η βοήθεια για την Ουκρανία είχε ανασταλεί επί μήνες λόγω των αντιρρήσεων των Ρεπουμπλικανών βουλευτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Το Σάββατο, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοθετικό πακέτο ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρέχει βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν. Τώρα οδηγείται στη Γερουσία και η ψήφισή του αναμένεται αυτή την εβδομάδα, ανοίγοντας το δρόμο για την υπογραφή του νόμου από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Ζελένσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προώθηση του πακέτου βοήθειας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και προέτρεψε επανειλημμένα τους νομοθέτες να περάσουν γρήγορα το νομοσχέδιο στη Γερουσία, ώστε η μεταφορά των όπλων να γίνει γρήγορα.
Η καθυστέρηση στην έγκριση των νέων προμηθειών είχε κόστος για το Κίεβο. “Η βοήθεια έρχεται πολύ αργά, καθώς οι ελλείψεις υλικών είχαν ως αποτέλεσμα η Ουκρανία να χάσει την πρωτοβουλία τον Οκτώβριο του 2023”, δήλωσε η Κατερίνα Στεπανένκο, αναλύτρια Ρωσικών Θεμάτων στο Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου. Από τον Οκτώβριο, η Ουκρανία έχει χάσει 583 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους από τις ρωσικές δυνάμεις, κυρίως λόγω των ελλείψεν σε βλήματα πυροβολικού, δήλωσε η Stepanenko, η οποία πρόσθεσε ότι η Ρωσία είχε χρόνο να προετοιμαστεί για επιθετικές επιχειρήσεις που αναμένονται στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού.
Ο Στρατός της Ουκρανίας θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα πυρομαχικά – ιδίως πυραύλους ATACMS, αντιαεροπορικά συστήματα και βλήματα πυροβολικού – “σχεδόν αμέσως”, δήλωσε ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Robert Murrett του Ινστιτούτου Πολιτικής Ασφάλειας και Δικαίου του Πανεπιστημίου Syracuse. Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει τους ATACMS, κατευθυνόμενους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που επιτρέπουν στην Ουκρανία να πλήξει στόχους όπως ρωσικές θέσεις διοίκησης και αποθήκες όπλων στην Κριμαία.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας Μαρκ Γουόρνερ δήλωσε στο “Face the Nation” του CBS την Κυριακή ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων των ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς, θα πρέπει να είναι “σε διαμετακόμιση μέχρι το τέλος της εβδομάδας”, υπό την προϋπόθεση ότι η Γερουσία θα εγκρίνει επίσης τη νομοθεσία. Η Ουκρανία θα πρέπει επίσης να λάβει περισσότερους πυραύλους για το σύστημα αεράμυνας Patriot, το οποίο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό κατά των επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο Ρίκι Έλισον, ιδρυτής της Missile Defense Advocacy Alliance, δήλωσε ότι οι αμερικανικοί κατασκευαστές όπλων έχουν αυξήσει την παραγωγή πυραύλων για τα αμυντικά συστήματα Patriot για να καλύψουν τη ζήτηση και θα πρέπει να είναι έτοιμοι να στείλουν πυραύλους γρήγορα.
Αξίζει να τονιστεί εδώ πως το κύριο πρόβλημα της Ουκρανίας αυτήν την στιγμή δεν είναι η έλλειψη πυρομαχικών αλλά η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού για συμμετοχή στις επιχειρήσεις.