Χωριανόπουλος Άγγελος
Σε μια καίρια κίνηση για τον Κινεζικό Στρατό, η Δύναμη Στρατηγικής Υποστήριξης (SSF) που ιδρύθηκε το 2015 για να συγχωνεύσει τις δυνατότητες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) στον τομέα του διαστήματος, του κυβερνοχώρου, του ηλεκτρονικού και του ψυχολογικού πολέμου, έχει υποστεί σημαντικό μετασχηματισμό. Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη διάλυση της SSF, προαναγγέλλοντας την εμφάνιση της Δύναμης Υποστήριξης Πληροφοριών (ISF). Αυτή η μετάβαση, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της PLA Wu Qian, έχει τεράστιες επιπτώσεις στον εκσυγχρονισμό της εθνικής άμυνας και στην αποτελεσματική εκτέλεση των στρατιωτικών αποστολών στη σύγχρονη εποχή.
Ο Wu υπογράμμισε την απόφαση που ελήφθη από την Κεντρική Επιτροπή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) και την Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή (CMC), υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία σε ανώτατο επίπεδο. Η SSF, που παλαιότερα υπάγονταν στην CMC, πρωτοστατούσε στις επιχειρήσεις μέσω των τμημάτων της Διαστημικών Συστημάτων και Δικτυακών Συστημάτων, όπως τεκμηριώνεται από το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (INSS).
Η μετατόπιση στο ISF σηματοδοτεί μια σκόπιμη στροφή προς την ενίσχυση των δυνατοτήτων υποστήριξης πληροφοριών εντός του PLA. Ο Chong Ja Ian, αναλυτής του κινεζικού στρατού, ερμηνεύει την κίνηση αυτή ως ενδεικτική της δυσαρέσκειας του Πεκίνου με τις προηγούμενες δομές, προσφέροντας πληροφορίες για τις στρατηγικές προτεραιότητές του για μελλοντικά πολεμικά σενάρια.
Η δημιουργία της ISF την τοποθετεί ως κεντρικό στρατηγικό βραχίονα της PLA, διευκολύνοντας τη συντονισμένη ανάπτυξη και εφαρμογή των συστημάτων πληροφοριών δικτύου. Αυτή η ανανεωμένη έμφαση ευθυγραμμίζεται με τις παγκόσμιες τάσεις, αντικατοπτρίζοντας την ανάλογη εστίαση του στρατού των ΗΠΑ στις δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις. Ο αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών του Πενταγώνου σημείωσε τον ρόλο του ISF στην υπεράσπιση και τη συγκέντρωση πληροφοριών, υπογραμμίζοντας την κρίσιμη λειτουργία του στο σύγχρονο τοπίο του πληροφοριακού πολέμου.
Επιπλέον, η ταχεία ίδρυση και η επακόλουθη διάλυση της SSF, παράλληλα με τον ταχύ σχηματισμό της ISF, υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη εξέλιξη εντός του στρατιωτικού μηχανισμού της Κίνας. Αυτές οι αλλαγές, σε συνδυασμό με τις μετατοπίσεις στην ηγεσία του PLA και την εσωτερική δυναμική, αντανακλούν μια συντονισμένη προσπάθεια προσαρμογής και εκσυγχρονισμού υπό την ηγεσία του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping.