Χωριανόπουλος Άγγελος
Στις 10 Απριλίου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παραβρέθηκε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (DELPHI ECONOMIC FORUM ΙΧ) και συζήτησε με τον Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, Κωνσταντίνο Φίλη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός αναπτύχθηκε επί θεμάτων που αφορούν τη Δομή Δυνάμεων και τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, τη στρατιωτική θητεία και την εκπαίδευση των στρατευσίμων, καθώς και τις προοπτικές δημιουργίας νέων σχημάτων και τρόπων αξιοποίησης στρατευσίμων με ειδικές δεξιότητες. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο υπό ίδρυση Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) και τη σημασία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Ο κ. Δένδιας συγκεκριμένα ανέφερε:
”Έχουμε ξεκινήσει την μεγαλύτερη προσπάθεια μεταρρύθμισης των Ελληνικών [Ενόπλων] Δυνάμεων, την λέμε “[Ατζέντα] 2030”, που έχει γίνει ποτέ […] Πρέπει να έχουμε λιγότερες μονάδες, μεγαλύτερο αριθμό [μονάδων με] πληρότητα […] άνω του 70% για να μπορούν να κάνουν την δουλειά τους, διαφορετικά διατεταγμένες […]
Πήγα στην Φινλανδία […] να παρακολουθήσω μια μονάδα του Φινλανδικού Στρατού. Κατ’ αρχήν, ο λόχος αυτός ήταν λόχος νεοσυλλέκτων. Στις 4 εβδομάδες είχε ρίξει ο κάθε Φινλανδός στρατιώτης 40 γεμιστήρες με σφαίρες. Ο Έλληνας στρατιώτης σήμερα στους 9 μήνες που υπηρετεί, όταν τελειώσει είναι θέμα αν έχει ρίξει ένα γεμιστήρα με σφαίρες. Δεύτερον: Κάθε λόχος είχε 100 drones, και τα drones τα αντιμετώπιζε σαν αναλώσιμα. Δεν θέλω να σας πω και δεν πρέπει να σας πω πόσα drones έχει όλος ο Ελληνικός Στρατός μαζί. Όμως, αυτή η σχέση του drone με τον απλό στρατιώτη που έχει αποκτήσει τις ψηφιακές δεξιότητες για να το χρησιμοποιήσει, είναι κάτι τελείως ξένο σε εμάς. Ό δικός μας στρατιώτης κυρίως εκπαιδεύεται στο να φυλάει σκοπιά.
Πρέπει λοιπόν να αλλάξει και η δομή των μονάδων, πόσες μονάδες έχουμε, πού είναι σταθμευμένες. Έχουμε 400 στρατόπεδα. Έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από τον Αμερικανικό Στρατό. Πώς θα γίνει αυτό; Κάτι λάθος έχουμε κάνει. Έχουμε αναλογία έναν αξιωματικό ανά έναν υπαξιωματικό. Ο Αμερικανικός Στρατός έχει έναν αξιωματικό ανά εννιά υπαξιωματικούς. Πάλι κάποιος από τους δύο κάνει λάθος.
Πρέπει λοιπόν όλο αυτό να το αναμορφώσουμε κι επίσης να επιλέξουμε τέτοια οπλικά συστήματα που να είναι χρήσιμα σε αυτό το μοντέρνο στράτευμα. Ανέφερα τα drones πριν, τα αντί drones. Οπουδήποτε κινούμαστε πια, θα πρέπει να έχουμε αντι drone ομπρέλα. Όλη η χώρα, δεν έχει αντιαεροπορικό θόλο, δεν καλύπτεται συνολικά από ένα ενιαίο αντιαεροπορικό σύστημα που να λειτουργεί σαν θόλος και να μην μπορεί να περάσει κανένας μέσα σε αυτόν. Το κύριο αντιαεροπορικό όπλο της πατρίδας μας είναι τα αεροπλάνα μας. Γιατί; Τα αντιαεροπορικά είναι πολύ πιο φθηνά. Άρα λοιπόν πρέπει να αλλάξουμε δομή, πρέπει να αλλάξουμε οπλικά συστήματα.”
Μονάδα Αμυντικής Καινοτομίας (DIU) των ΗΠΑ
Η Μονάδα Αμυντικής Καινοτομίας (DIU) των ΗΠΑ στοχεύει στον εξορθολογισμό της διαδικασίας ελέγχου για εμπορικά drones, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην καταλληλότητά τους για στρατιωτικές εφαρμογές. Ο διευθυντής Doug Beck ανακοίνωσε σχέδια για μια ανταγωνιστική πρωτοβουλία το φθινόπωρο για την επέκταση της πιστοποίησης Blue UAS, διασφαλίζοντας την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και αποκλείοντας την τεχνολογία από Κινέζους προμηθευτές. Καθώς τα μικρά εμπορικά drones αποκτούν εξέχουσα θέση σε στρατιωτικές συγκρούσεις, οι ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων έχουν αυξηθεί, ωθώντας την DIU να καθιερώσει την πιστοποίηση Blue UAS το 2020.
Η πιστοποίηση Blue UAS της DIU έχει γίνει πλέον κυβερνητικό πρότυπο, οδηγώντας σε υψηλή ζήτηση που υπερβαίνει τις δυνατότητές της, περιορίζοντας τον αριθμό των συστημάτων που μπορεί να επεξεργαστεί. Αυτή η πρόκληση οδήγησε σε σχόλια τόσο από στρατιωτικές μονάδες όσο και από εμπορικές εταιρείες, τονίζοντας τις ελλείψεις στη διαδικασία αγοράς μη επανδρωμένων μέσων για στριωτικές εφαρμογές. Καθώς η DIU σχεδιάζει να ανανεώσει τη λίστα Blue, στοχεύει να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες δίνοντας προτεραιότητα σε παράγοντες όπως το κόστος, η ικανότητα χρήσης, η αρθρωτή δομή και η ασφάλεια μετάδοσης δεδομένων, ενώ ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των εταίρων. Επιπλέον, η DIU εξορθολογίζει τη διαδικασία έγκρισης λογισμικού και επεκτείνει τη λίστα με τα πιστοποιημένα εξαρτήματα για να προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια και ευελιξία στους κατασκευαστές drone.
Η συνεργασία της DIU με την Association for Uncrewed Vehicle Systems International (AUVSI) στοχεύει στην ενίσχυση της επικοινωνίας και της συνεργασίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαδικασία πιστοποίησης Green UAS. Ενώ η Πράσινη λίστα προσφέρει μια τυποποιημένη διαδικασία επαλήθευσης για πολιτικά και εμπορικά drones, η DIU επιδιώκει να ενισχύσει την αξιοπιστία της και να ενθαρρύνει την υιοθέτησή της παράλληλα με τη Μπλε λίστα. Μέσω αυτών των προσπαθειών, η DIU στοχεύει να βελτιστοποιήσει τις διαδικασίες πιστοποίησής της, διασφαλίζοντας ότι τόσο οι στρατιωτικοί όσο και οι πολιτικοί φορείς έχουν πρόσβαση σε πιστοποιημένες και ασφαλείς τεχνολογίες drone για διάφορες εφαρμογές.
Comments 1