Χωριανόπουλος Άγγελος
Ένα κύμα ουκρανικών επιδρομών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε διυλιστήρια πετρελαίου βαθιά μέσα στη Ρωσία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα ενεργειακά δίκτυα παγκοσμίως. Μία εκ των σημαντικότερων μεταβολών είναι η αλλαγή στα αποθέματα βενζίνης του Ρωσικού κράτους σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.
Οι τιμές του ντίζελ για τους Ρώσους καταναλωτές έχουν εκτοξευθεί, αυξάνοντας σχεδόν 10 τοις εκατό μόνο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. Το κόστος της βενζίνης έχει επίσης φτάσει σε υψηλό έξι μηνών, πάνω από 20 τοις εκατό από την αρχή του έτους, καθώς ο εφοδιασμός στενεύει και όλο και περισσότερες εγκαταστάσεις αναγκάζονται να αναστείλουν την παραγωγή. Την περασμένη Τετάρτη, δύο εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων που ανήκουν στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Rosneft, περίπου 500 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, υπέστησαν σοβαρές ζημιές από drones, καθώς τα καύσιμα καταστράφηκαν. Περισσότερα από δώδεκα διυλιστήρια σε εννέα ρωσικές περιοχές έχουν πληγεί φέτος, με αξιωματούχους στο Κίεβο να λένε ότι η βιομηχανία είναι νόμιμος στόχος πολέμου.
Ως αποτέλεσμα, η Μόσχα έχει περιορίσει τις εξαγωγές καυσίμων της σε σχεδόν ιστορικά χαμηλά, στέλνοντας λίγο περισσότερους από 712.000 τόνους ντίζελ και βενζίνη την περασμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με περισσότερους από 844.000 την ίδια εβδομάδα το 2023. Είναι πολιτικό και στρατιωτικό πρόβλημα για τη Μόσχα. Εκτός από το ότι είναι απαραίτητα για τις ρωσικές επιχειρήσεις, τα φθηνά καύσιμα είναι απαραίτητο εξαγώγιμο προϊόν για το Ρωσικό Κράτος κυρίως σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα. Μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα, ο Igor Yushkov, αναλυτής στο Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας, είπε ότι οι τιμές είναι απίθανο να μειωθούν σύντομα — και η χώρα μπορεί να χρειαστεί ακόμη και να εισάγει βενζίνη από αποθέματα που είναι αποθηκευμένα στη γειτονική Λευκορωσία.
Είναι σημαντικό να παραθέσουμε την πραγματική ουκρανική στρατηγική η οποία ακολουθείται εδώ και ένα έτος. Από την στιγμή που οι Ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν κατάφεραν να πλήξουν ενεργειακά την Μόσχα, καθώς οι εξαγωγές της συνεχίζουν να κατευθύνονται προς την Ευρώπη μέσω Κίνας, Ινδίας και Καζακστάν, ο Ουκρανικός Στρατός μέσω επιχειρήσεων κρούσης ακριβείας έχει καταφέρει να αδρανοποιήσει αρκετές ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις. Ως συμπέρασμα, τα αποτελέσματα των που δεν φάνηκαν λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, έχουν φανεί μέσω των επιθέσεων των Ουκρανών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μονής κατεύθυνσης.
Ο Ουκρανικός Στρατός έχει δημιουργήσει συγκεκριμένη κατηγορία μη επανδρωμένων μέσων για κρούση έναντι ρωσικών ενεργειακών εγκαταστάσεων. Τα ΜΕΑ αυτά έχουν τοποθετημένες βόμβες σχετικά μεγάλης ισχύος και εκρηκτικά στα πιλοτήρια.
Αυτά τα αεροσκάφη προορίζονται για πλήγματα μεγάλης εμβέλειας, αλλά το οπτικό σύστημα που χρησιμοποιούν επισημαίνει έντονα ότι το drone μπορεί να «παραληφθεί» από τοπικά κλιμάκια ουκρανών εντός του ρωσικού εδάφους, αφού πετάξει σε μια συγκεκριμένη περιοχή με αυτόματο πιλότο. Αυτή η μέθοδος ελέγχου «handoff» ξεπερνά τους περιορισμούς του ελέγχου οπτικής επαφής που απαιτούνται για τη δυναμική οδήγηση ενός drone όπως αυτό από απόσταση.
Οι δύο παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν μια βόμβα OFAB-100-120 υψηλής εκρηκτικότητας.
Είναι πιθανό να εκτελεσθεί χειρισμός και μέσω First Person View (FPV) χειριστηρίου και γυαλιών. Τα συγκεκριμένα μη επανδρωμένα μέσα αποτελούν μόνον ένα μέρος της οικογένειας ΜΕΑ που χρησιμοποιούνται για πλήγματα στις ρωσικές εγκαταστάσεις με σκοπό να αδρανοποιήσουν μερικώς την ενεργειακή στρατηγική της Μόσχας.