Χωριανόπουλος Άγγελος
Προ ολίγων ημερών δημοσιεύθηκαν ορισμένα εκπληκτικά πλάνα που δείχνουν ένα κινεζικό βομβαρδιστικό H-6 να εκτοξεύει αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο για πρώτη φορά στην ιστορία χρήσης του μέσου. Η ανάπτυξη αυτού του βλήματος εντάσσεται στο πλαίσιο διαμόρφωσης Ζωνών Άρνησης και Αντιπρόσβασης Περιοχής A2/AD της Κίνας στην Νότια Σινική Θάλασσα.
Ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύεται από τον αέρα (ALBM), μεταφερόταν κάτω από τους πυλώνες της κεντρικής πτέρυγας ενός H-6K, με την ένδειξη “2PZD-21″ στο πλάι του όπλου. Αυτή είναι η μόνη επίσημη ονομασία που είναι γνωστή για τον πύραυλο, αλλά έχει επίσης προταθεί ότι μπορεί να ονομαζόταν KD-21 ή YJ-21. Οι κινεζικοί ALBM, από τους οποίους υπάρχουν τουλάχιστον δύο τύποι, έχουν συχνά αξιολογηθεί ως ”όπλα κατά πλοίων”, τα οποία προορίζονται κυρίως για τη στόχευση πολεμικών πλοίων υψηλής αξίας, όπως τα αεροπλανοφόρα, εξού και το προσωνύμιο “δολοφόνος αεροπλανοφόρων”.
Ωστόσο, το H-6K είναι πρωτίστως μια πλατφόρμα που χρησιμοποιείται για κρούσεις έναντι στόχων στην ξηρά, ενώ παράλληλα υπηρετεί στην Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και όχι στη Ναυτική Αεροπορία. Αυτό εγείρει την πιθανότητα το 2PZD-21 να προορίζεται στην πραγματικότητα για προσβολή στόχων στην ξηρά.
Αυτό θα το τοποθετούσε σε μια κατηγορία που μοιάζει πολύ με τον ρωσικό Kinzhal (γνωστό στη Δύση ως AS-24 Killjoy), ένα όπλο που εκτοξεύεται από προσαρμοσμένα αναχαιτιστικά MiG-31 Foxhound και το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι υποδείξεις ότι ο Kinzhal έχει ικανότητα καταπολέμησης πλοίων δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Όπως και ο Kinzhal, ο οποίος είναι μια αεροπορική εξέλιξη του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς Iskander, ο 2PZD-21 μπορεί να προέρχεται από ένα όπλο χερσαίας βάσης. Συγκεκριμένα, ο κινεζικός πύραυλος έχει μεγάλη ομοιότητα με τον χερσαίο βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων (ASBM) CM-401. Ο εκτοξευόμενος από φορτηγό ή πλοίο CM-401 είναι επίσης ικανός να πλήξει στατικούς χερσαίους στόχους και λέγεται ότι έχει τελική ταχύτητα μεταξύ 4 και 6 Mach.
Στο H-6 αποδίδεται ευρέως η εμβέλεια 3.700 μιλίων, αν και το H-6K, με τους αποδοτικότερους κινητήρες του, μπορεί να πετάξει σημαντικά μακρύτερα και ορισμένα οχήματα μπορούν να ανεφοδιαστούν εν πτήσει. Όσον αφορά τον πύραυλο, ο CM-401, στις αρχικές του εφαρμογές που εκτοξεύονται από το έδαφος και από πλοία, έχει αναφερόμενη μέγιστη εμβέλεια λίγο πάνω από 180 μίλια. Όποια και αν είναι η σχέση μεταξύ του 2PZD-21 και του CM-401, η εκτόξευση ενός πυραύλου αυτού του είδους από τον αέρα θα επέκτεινε περαιτέρω την εμβέλειά του.
Υπάρχει τουλάχιστον ένα ακόμη μεγαλύτερου βεληνεκούς όπλο, γνωστό με τη δυτική κωδική ονομασία CH-AS-X-13, το οποίο μπορεί να φέρει την κινεζική ονομασία KF-21. Το όπλο αυτό φέρεται ημιεξαρτημένο στην κεντρική γραμμή της ατράκτου της παραλλαγής του H-6N. Σύμφωνα με αξιολόγηση του Αμερικανικού Πενταγώνου, το όπλο αυτό είναι πιθανό να διατίθεται σε εκδόσεις με πυρηνική ικανότητα και συμβατικό οπλισμό. Άλλες πηγές αναφέρουν τουλάχιστον δύο υποπαραλλαγές του ίδιου όπλου, που διαφέρουν ως προς τον τύπο της κεφαλής.
Η πρώτη παραλλαγή συναντάται στον χερσαίο βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων DF-21D, ενώ η δεύτερη παραλλαγή μπορεί να διαθέτει ένα ανώτερο στάδιο οχήματος υπερηχητικής ολίσθησης (HGV) παρόμοιο με αυτό του βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς DF-17.