Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Πεκίνου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για τις προσπάθειες της Κίνας να επιδιώξει να μεσολαβήσει στη σύγκρουση της Ουκρανίας. Ο Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε την επιθυμία του η Ευρώπη να ανακτήσει σύντομα την ειρήνη και τη σταθερότητα και επανέλαβε τη δέσμευση της Κίνας να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης. Προηγουμένως, η Κίνα είχε προτείνει ένα ευρύ ειρηνευτικό σχέδιο που περιέγραφε γενικές αρχές για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αν και δεν παρείχε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο θα εμπλακεί άμεσα με τα αντιμαχόμενα μέρη.
Η υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία από την εισβολή στην Ουκρανία ήταν σημαντική, προμηθεύοντας τη Μόσχα με βασικά εξαρτήματα για την παραγωγή όπλων και αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, γεγονός που ενίσχυσε τη ρωσική οικονομία εν μέσω κυρώσεων της Δύσης. Αυτή η υποστήριξη υπογραμμίζει τις εντεινόμενες οικονομικές εξαρτήσεις και τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Σι και ο Πούτιν υπέγραψαν κοινή δήλωση για την εμβάθυνση της συνολικής στρατηγικής τους εταιρικής σχέσης, επιβεβαιώνοντας τη θέση τους για μη συμμαχία και μη αντιπαράθεση.
Η σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ενισχύεται ολοένα και περισσότερο, ιδίως στις στρατιωτικές συνεργασίες, όπως αποδεικνύεται από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και τη Ρωσία που μοιράζεται ευαίσθητες στρατιωτικές τεχνολογίες με την Κίνα κυριώς στον τομέα των μαχητικών αεροσκαφών και των αντιαεροπορικών. Αυτές οι ενέργειες υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η συμμαχία Ρωσίας-Κίνας στην εξισορρόπηση της παγκόσμιας δυναμικής ισχύος και στην αμφισβήτηση της υπάρχουσας διεθνούς τάξης. Η εταιρική σχέση όχι μόνο ενισχύει τους αντίστοιχους εθνικούς τους τίτλους, αλλά προβάλλει επίσης τις κοινές προσπάθειές τους για τη δημιουργία μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης.
Σε ευρύτερη κλίμακα, η επίσκεψη του Πούτιν στην Κίνα και οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν αντιπροσωπεύουν μια κομβική στιγμή στις διεθνείς σχέσεις, ειδικά όσον αφορά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ενώ η Κίνα διατηρεί μια στάση ”ουδετερότητας”, οι ενέργειές της και η υποστήριξή της προς τη Ρωσία αντικατοπτρίζουν μια περίπλοκη αλληλεπίδραση διπλωματίας και ισχύος στην παγκόσμια πολιτική. Η δέσμευση μεταξύ των δύο ηγετών σε τόσο υψηλά επίπεδα υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας τους στη διαμόρφωση περιφερειακών και παγκόσμιων υποθέσεων, εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων και της επιδίωξης μιας πιο ισορροπημένης παγκόσμιας δομής εξουσίας.