Η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή “ιστορικά” βήματα για τη σταθεροποίηση του κλονισμένου από την κρίση τομέα των ακινήτων της, με την κεντρική τράπεζα να διευκολύνει με 1 τρισεκατομμύριο γουάν (138 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πρόσθετη χρηματοδότηση και να χαλαρώνει τους κανόνες για τα ενυπόθηκα δάνεια, ενώ οι τοπικές κυβερνήσεις θα αγοράσουν “κάποια” διαμερίσματα για να πέσει χρήμα στην συγκεκριμένη αγορά.
Τα μέτρα σηματοδοτούν την αρχή μιας πιο αποφασιστικής κυβερνητικής παρέμβασης για να αντισταθμιστεί η φθίνουσα ζήτηση για νέα και παλαιά διαμερίσματα, να επιβραδυνθεί η πτώση των τιμών και να μειωθεί το αυξανόμενο απόθεμα απούλητων κατοικιών. Από το 2021 που άρχισε η απότομη πτώση της αγοράς ακινήτων, μια σειρά από κατασκευαστές αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες αδρανή εργοτάξια και καταστρέφοντας την εμπιστοσύνη σε αυτό που για δεκαετίες αποτελούσε το προτιμώμενο μέσο αποταμίευσης για τον κινεζικό πληθυσμό.
Η China Real Estate Newspaper, μια έκδοση που διαχειρίζεται το υπουργείο στέγασης, δήλωσε ότι οι “πολιτικές βαρέων βαρών” σηματοδοτούν “μια σημαντική ιστορική στιγμή” για τον τομέα. Ο κινεζικός δείκτης μετοχών CSI 300 Real Estate (CSI000952), ανοίγει νέα καρτέλα σημείωσε άλμα 9,1% στις ανακοινώσεις.
“Είναι ένα τολμηρό βήμα”, δήλωσε ο Raymond Yeung, επικεφαλής οικονομολόγος της ANZ για την ευρύτερη Κίνα σχετικά με τα μέτρα. “Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αν το κυβερνητικό πρόγραμμα αγοράς θα προκαλέσει ζήτηση στον ιδιωτικό τομέα. Η εκκαθάριση του αποθέματος θα αυξήσει τις ταμειακές ροές προς τους κατασκευαστές και θα βοηθήσει τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα, αλλά δεν αντιμετωπίζει την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα.”
Αφού τα κύματα μέτρων στήριξης τα τελευταία δύο χρόνια απέτυχαν να επιλύσουν την κρίση στον τομέα των ακινήτων, το υπουργείο στέγασης της Κίνας δήλωσε ότι οι τοπικές κυβερνήσεις μπορούν να δώσουν εντολή σε κρατικές εταιρείες να αγοράσουν “κάποια” σπίτια σε “λογικές” τιμές. Τα δημοτικά χρηματοδοτικά οχήματα, που κατηγορούνται για αυτό που το Πεκίνο αποκαλεί “κρυφό χρέος”, δεν θα επιτρέπεται να αγοράζουν. Τα σπίτια θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή προσιτής στέγασης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης He Lifeng, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα ή στόχο για τις αγορές.
Είπε επίσης ότι οι τοπικές κυβερνήσεις, που έχουν ήδη χρέος περίπου 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μπορούν να επαναγοράσουν γη που πωλήθηκε σε εργολάβους και υποσχέθηκε ότι οι αρχές θα “αγωνιστούν σκληρά” για να ολοκληρώσουν τα καθυστερημένα έργα. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι θα δημιουργήσει μια διευκόλυνση επαναχρηματοδότησης για προσιτή κατοικία, η οποία θα οδηγήσει σε τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 500 δισεκατομμυρίων γιουάν. Θα μειώσει επίσης περαιτέρω τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων και τις απαιτήσεις για προκαταβολή.
Επιπλέον, θα διαθέσει άλλα 500 δισεκατομμύρια γιουάν στην υποσχεθείσα συμπληρωματική δανειοδοτική διευκόλυνσή της για τη στήριξη πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπλασης ορισμένων αστικών περιοχών με παλαιότερες κατοικίες. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι το προς πώληση απόθεμα κατοικιών θα ανέλθει σε 13,5 τρισεκατομμύρια γουάν στο τέλος του 2023. Υπήρχαν 391 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα (4,2 δισεκατομμύρια τετραγωνικά πόδια) νέων κατοικιών προς πώληση τον Ιανουάριο-Απρίλιο, αυξημένα κατά 24% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.
Οι αναλυτές της Tianfeng Securities εκτιμούν ότι η αγορά ολόκληρου του αποθέματος θα κοστίσει περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Από το 2021 που η αγορά ακινήτων αποδυναμώθηκε, η Κίνα έχει μειώσει τα επιτόκια και τις προκαταβολές, ενώ οι περισσότερες πόλεις έχουν χαλαρώσει ή καταργήσει τους προηγούμενους περιορισμούς αγοράς. Ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης των κατασκευαστών με λευκή λίστα για την ολοκλήρωση των έργων αγωνίζεται επίσης να βρει πρόσφορο έδαφος.
Με πληροφορίες από Reuters, Washington Post και WSJ