Ο Bρετανικός Στρατός διεξήγαγε πρόσφατα δοκιμές ενός πρωτοποριακού κινητού συστήματος κατευθυνόμενης ενέργειας στο πλαίσιο του προγράμματος Ealing το οποίο στοχεύει σε αντιμετώπιση μη επανδρωμένων μέσων.
Αυτό το καινοτόμο έργο αξιοποιεί ραδιοσυχνότητες για τη διακοπή κυκλωμάτων, παρέχοντας ενδεχομένως μια λύση για την αντιμετώπιση των απειλών από μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Επιπλέον, υπάρχουν σχέδια για την ανάπτυξη όπλων λέιζερ έως το 2027, γεγονός που σηματοδοτεί σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση μη επανδρωμένων απειλών.
Τα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας (DEW), όπως αυτά που δοκιμάζονται στο πλαίσιο του έργου Ealing, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στον πόλεμο, προσφέροντας δυνατότητες ακριβούς στόχευσης και ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον κίνδυνο παράπλευρων ζημιών. Λειτουργώντας με ηλεκτρική ενέργεια αντί για τα παραδοσιακά πυρομαχικά, τα συστήματα αυτά προσφέρουν αυξημένη αντοχή και ευελιξία στο προσωπικό της πρώτης γραμμής που στοχεύει στην αντιμετώπιηση κινητών ΜΕΟ. Το όπλο ραδιοσυχνοτήτων, βασικό συστατικό του Project Ealing, έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει και να παρακολουθεί διάφορους στόχους στον αέρα, την ξηρά και τη θάλασσα.
Ειδικότερα, ο δημοσιογράφος Gabriele Molinelli έχει γράψει ότι το σύστημα εθεάθη σε δράση με τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις στο Thorney Island της 7 Ομάδας Αεράμυνας. Σε αντίθεση με το πρώιμο concept art, το σύστημα ήταν τοποθετημένο σε ένα μικρότερο φορτηγό HX60, επιδεικνύοντας την προσαρμοστικότητα και την κινητικότητά του. Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας, το Project Ealing στοχεύει στην ταυτόχρονη διατάραξη πολλαπλών μη επανδρωμένων αεροσκαφών με τη χρήση ισχυρών μεταδόσεων RF. Παρόμοιο στην ιδέα με το σύστημα Epirus LEONIDAS που αναπτύχθηκε για τον αμερικανικό στρατό, το EALING ενσωματώνει αισθητήρες ανίχνευσης για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά του στο πεδίο της μάχης.