Χωριανόπουλος Άγγελος
Η νεοσύστατη “ομάδα Α” από τα Πράσινα Μπερέ του Αμερικανικού Στρατού θα λάβει εξειδικευμένη εκπαίδευση σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τύπων FPV (first-person view), ενόψει μιας επερχόμενης προγραμματισμένης επαναδιαμόρφωσης ορισμένων ικανοτήτων του Αμερικανικού Στρατού. Αυτό θα βοηθήσει τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να εκπαιδεύσουν ξένους συμμάχους και εταίρους στη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως της Ουκρανίας. Θα τους προετοιμάσει επίσης να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν αυτές τις δυνατότητες για τους δικούς τους σκοπούς τοπικής επιτήρησης και προστασίας δυνάμεων, ενώ βρίσκονται σε εμπροσθοβαρή ανάπτυξη σε επικίνδυνες τοποθεσίες ανά τον πλανήτη.
Η ρητή συμπερίληψη των δεξιοτήτων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην προετοιμασία των δυνάμεων Πράσινων Μπερέ πριν από την ανάπτυξη υπογραμμίζει πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει την αξία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και την εκτίμηση των απειλών που θέτουν πλήρως στην επικαιρότητα. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει επίσης το πώς ο στρατός των ΗΠΑ και της Ελλάδας εξακολουθεί να υστερεί σε πολλά σημεία όσον αφορά αυτή την πραγματικότητα. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στον αργό ρυθμό με τον οποίο οι κλάδοι των ελληνικών και αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν προχωρήσει στην απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου FPV και άλλων ειδών καμικάζι drone, παρά το γεγονός ότι πλέον συχνά συζητείται ότι έχουν σχεδόν το ίδιο επίπεδο σημασίας με το πυροβολικό στα ουκρανικά πεδία μάχης.
Ο Στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι προσέλαβε τον ιδιωτικό εργολάβο ”Flymotion” για να παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης με drone και μη τυποποιημένα οχήματα σε μια ομάδα Green Beret A του 2ου τάγματος της 10ης ομάδας ειδικών δυνάμεων (αερομεταφερόμενων), ή 10ης SFG(A), από το Fort Carson του Κολοράντο. Δεδομένου ότι η Flymotion έλαβε συμφωνία αποκλειστικής προμήθειας, οι αξιωματούχοι του Στρατού έπρεπε να παράσχουν λεπτομερή αιτιολόγηση για τη μη χρήση των τυπικών διαδικασιών σύναψης συμβάσεων με διαγωνισμό.
“Η 10η SFG(A) ζητά έναν ανάδοχο για την παροχή μη προσωπικών υπηρεσιών σχετικά με μη τυποποιημένες λειτουργίες οχημάτων, ελιγμούς αποφυγής, ISR [intelligence, surveillance, and reconnaissancec] σε επιχειρήσεις κρούσης, κατασκευή πλατφόρμας ISR, χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, λειτουργίες FPV drone, για να συμπεριλάβει οχήματα για εκπαίδευση κινητικότητας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη/συστήματα για επιχειρήσεις με μη επανδρωμένα μέσα”, εξηγεί το έγγραφο Justification & Approval (J&A) ή η σύμβαση αποκλειστικής ανάθεσης. “Μέσω αυτής της εκπαίδευσης, φιλοδοξούν να μετριάσουν τον κίνδυνο και να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της αποστολής σε ένα περιβάλλον OCONUS JCET [Outside the Continental United States Joint Combined Exchange Training] καθώς και σε ημιελεύθερες και εχθρικές περιοχές στις οποίες μπορεί να αναπτυχθούν Λόχοι Ειδικών Δυνάμεων (ιδίως στην Ουκρανία) χρησιμοποιώντας τεχνολογία εσωτερικής επιτήρησης του Αποσπάσματος (Unmanned Aircraft Systems-UAS)”.
Το ODA αναφέρεται στο Επιχειρησιακό Απόσπασμα Άλφα, πιο γνωστό ως Ομάδα Α, τη μικρότερη τυποποιημένη μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού των ΗΠΑ.
Η Flymotion επιλέχθηκε επειδή “γενικά, τα ακόλουθα ζητήματα υπήρχαν για τους περισσότερους προμηθευτές: δεν είχαν την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για να παρέχουν [την επιθυμητή] εκπαίδευση… ; χρησιμοποιούσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατασκευάζονται στην Κίνα, κάτι που είναι ενάντια στις πολιτικές της εγκατάστασης, δεν προσέφεραν στρατιωτικές λύσεις για εκπαίδευση και δεν παρείχαν εκπαίδευση με γνώμονα την πολυπλοκότητα του Ευρωπαϊκού Θεάτρου”, προσθέτει το έγγραφο J&A.
Στο παρελθόν έχει αναφερθεί ότι μικρές ομάδες των αμερικανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων έχουν επιχειρήσει στο εσωτερικό της Ουκρανίας από την πρεσβεία στο Κίεβο, πραγματοποιώντας εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές αποστολές μακριά από τις γραμμές του μετώπου, καθώς και παρέχοντας προστασία δυνάμεων σε αξιωματούχους που επισκέπτονται την Ουκρανία. Είναι επίσης γνωστό ότι Αμερικανοί ειδικοί πράκτορες, συμπεριλαμβανομένων μελών της 10ης SFG(A), βοηθούν στην εκπαίδευση Ουκρανών σε γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία. Αμερικανοί αξιωματούχοι μόλις πρόσφατα συζητούν δημοσίως το ενδεχόμενο μεγαλύτερων εκπαιδευτικών προσπαθειών εντός της χώρας στην πορεία.
Οι συζητήσεις σχετικά με τη λειτουργία εξαιρετικά ευέλικτων FPV drones και άλλων ειδών μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων θα αποτελούσαν αναμφίβολα σημαντικό μέρος οποιασδήποτε μελλοντικής εκπαιδευτικής εμπλοκής με τις ουκρανικές δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας ή οπουδήποτε αλλού. Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου FPV, καθώς και άλλων οπλισμένων τύπων χαμηλότερης τεχνολογίας, έχει γίνει σταθερό στοιχείο και στις δύο πλευρές του πεδίου μάχης στην Ουκρανία. Η σύγκρουση έφερε την αξία και τις απειλές που δημιουργούν τα drones χαμηλότερης τεχνολογίας πλήρως στη συνείδηση της κοινής γνώμης αλλά και των συμβατικών στρατευμάτων.
Για τα Πράσινα Μπερέ του Στρατού και άλλους ειδικούς χειριστές των ΗΠΑ, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη όλων των τύπων θα συνεχίσουν να γίνονται ολοένα και πιο οργανικά στοιχεία των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ξένων εκπαιδευτικών εμπλοκών πολύ πέρα από την Ουκρανία. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (SOCEUR) δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν άλλα μέλη της 10ης SFG(A) να χρησιμοποιούν drones τύπου FPV στο πλαίσιο της τελευταίας επανάληψης της άσκησης Trojan Footprint. Η άσκηση Trojan Footprint είναι το κορυφαίο ετήσιο εκπαιδευτικό γεγονός ειδικών επιχειρήσεων της SOCEUR στην περιοχή και περιλαμβάνει επίσης τη συμμετοχή διαφόρων συμμάχων και εταίρων.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μια προσπάθεια του Στρατού για την απόκτηση περιφερόμενων πυρομαχικών Switchblade 600 και ένα σχέδιο για σμήνος σκαφών drone με επίκεντρο τη ναυτιλία ήταν μεταξύ της πρώτης δόσης των υποβολών που επιλέχθηκαν για να λάβουν ιδιαίτερη προσοχή μέσω της πρωτοβουλίας Replicator. Το Replicator έχει ως στόχο να συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και της εγκατάστασης χιλιάδων μη επανδρωμένων και επίσης εξαιρετικά αυτόνομων συστημάτων μέσα σε λίγα μόνο χρόνια.
Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες πιέσεις σε όλους τους κλάδους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για νέες και διευρυμένες δυνατότητες αντιμετώπισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ένας άλλος τομέας στον οποίο ο αμερικανικός στρατός εξακολουθεί να παίζει σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι της προϊστορίας. Σε μια έκθεση που συνόδευε το πρόσφατο σχέδιο NDAA, τα μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων τάχθηκαν υπέρ περισσότερων “καινοτόμων δυνατοτήτων ανίχνευσης και αδρανοποίησης μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων”, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αξιοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI), και απαίτησαν κοινή ενημέρωση από τον Στρατό, το Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία σχετικά με το τι γίνεται τώρα από αυτή την άποψη.
Comments 2