Βασίλης Βενιέρης
Κατά την ομιλία του ΥΠΕΘΑ κ. Νίκου Δένδια στη βουλή για την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την καινοτομία στις Ε.Δ. και το υπό ίδρυση ΕΛΚΑΚ καταγράφηκαν σημαντικές πτυχές οι οποίες μπορούν να καταγραφούν όπως παρακάτω.
Καταρχήν είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι υπάρχει κατανόηση των δυνατοτήτων του ιδιωτικού τομέα στη ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων για την άμυνα. Χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας ανέφερε ενώπιον της επιτροπής της Βουλής τα εξής: «αν είχαμε τη δυνατότητα να σας εξέθετα τι λύσεις έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται είναι απίστευτο τι υπάρχει στο Ελληνικό ανθρώπινο κεφάλαιο και σαν ιδέα και ίσως και σαν πρωτότυπο…»
Βλέπουμε λοιπόν για πρώτη φορά μία όχι κατανόηση των δυνατοτήτων των Ελληνικών εταιρειών σε καινοτόμα συστήματα του αμυντικού χώρου.
Επίσης ο κ. Δένδιας έδειξε ότι έχει γίνει μία συστηματική δουλειά αυτό το διάστημα και έχουν καταγραφεί η χρηματοδοτικές ανάγκες του ΕΛΚΑΚ για τα επόμενα 4 χρόνια με βάση τις απαιτήσεις των ΕΔ για καινοτόμα συστήματα εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής.
Με βάση τα όσα παρέθεσε ο Υπουργός οι ανάγκες αυτές αφορούν τους παρακάτω τομείς συστημάτων.
- Μη επανδρωμένα συστήματα αέρος, θαλάσσης, εδάφους και υποβρύχια
- Συστήματα Antidrone
- Κυβερνοασφάλεια
- Ασφαλείς επικοινωνιακοί δορυφόροι στρατιωτικής χρήσης
- Συστήματα laser
- Δίκτυα επικοινωνίας 5g
- Περιπλανόμενα πυρομαχικά
- Ηλεκτρονικός πόλεμος
- Τεχνητή νοημοσύνη/Big Data
- Σύγχρονος εξοπλισμός μαχητή / αισθητήρες
Όπως έχουμε παρουσιάσει και στο Future Warfare κάποια από τα παραπάνω όπως για παράδειγμα μη επανδρωμένα αέρος ή περιφερόεμενα πυρομαχικά έχουν ήδη παρουσιαστεί από το εγχώριο οικοσύστημα και άρα υπάρχει βάση για περαιτέρω ανάπτυξη. Πολύ σημαντικό σημείο επίσης που καταγράψαμε είναι η ύπαρξει δύο ταμείων. Ένα για καινοτομία και ένα για ανάπτυξη.
Το πρώτο θα χρηματοδοτεί προγράμματα από το μηδέν με όποιο σχετικό ρίσκο ενώ το δεύτερο θα χρηματοδοτεί προγράμματα τα οποία βασίζονται σε τεχνογνωσία που υπάρχει ήδη στις Ελληνικές εταιρείες όπως για παράδειγμα κάποιο drone. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζονται ήδη υπάρχουσες προσπάθειες ανάπτυξης τεχνογνωσίας και θα χρηματοδοτηθούν ενώ επίσης ανγνωρίζεται και χρηματοδοτήται και το ρίσκο ανάπτυξης συστημάτων από το μηδέν. Αυτό είναι κάτι που για πρώτη φορά γίνεται στη χώρα η οποία πάντα απέφευγε την ανάλυψη ρίσκου.
Τέλος να αναφέρουμε ως πολύ σημαντικό στοιχείο την αλλαγή της πρόβλεψης περί ιδιοκτησίας των πνευματικών δικαιωμάτων των συστημάτων και πατεντών που θα απορρέουν από τη συνεργασία ΕΛΚΑΚ και εταιρειών υιοθετόντας έτσι εν μέρη τις παρατηρήσεις των φορέων των ιδιωτικών εταιρειών. Στο Future Warfare ευχόμαστε το όλο εγχειρημα να αποτελέσει το έναυσμα για μία νέα εποχή για την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας και ευχόμαστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα και χωρίς τις κλασικές αγκυλώσεις του Ελληνικού δημοσίου.