Xωριανόπουλος Άγγελος
Η Κίνα δημοσίευσε πρόσφατα βίντεο που δείχνει μέλη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της (PLA) να εκπαιδεύονται για την άμυνα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (FPV). Τα πλάνα υπογραμμίζουν πόσο κρίσιμη έχει γίνει πλέον η ανάγκη αντιμετώπισης τέτοιου είδους πυρομαχικών για τις στρατιωτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Η ικανότητα οπλοποίησης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών FPV δημιουργήθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και ο κίνδυνος που εγκυμονεί καθημερινά κατά μήκος των γραμμών του μετώπου στη χώρα αυτή.
Αυτές οι δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών εμφανίζονται τώρα και σε άλλα σημεία σε όλο τον κόσμο, καθώς η τεχνολογία και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη χρήση τους πολλαπλασιάζονται. Ως αποτέλεσμα, οι ένοπλες δυνάμεις σε όλο τον κόσμο -συμπεριλαμβανομένου του στρατού των ΗΠΑ– προσπαθούν να προσαρμοστούν μέσω της εκπαίδευσης και ακόμη και να υιοθετήσουν τα ίδια τα FPV drones ως όπλα.
Η συντριπτική πλειονότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών FPV – ένας τύπος πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται κυρίως για επιθέσεις ακριβείας – είναι εξοπλισμένα με γυαλιά κεφαλής, όπως φαίνεται στο βίντεο. Εδώ, απαιτείται συνεχής σύνδεση δεδομένων σε οπτική επαφή μεταξύ του μη επανδρωμένου αεροσκάφους και του χειριστή του, ο οποίος το κατευθύνει χειροκίνητα. Αυτό μπορεί να παρεμποδιστεί από μια σειρά παραγόντων, όπως η απόσταση μεταξύ του μη επανδρωμένου αεροσκάφους και του χειριστή, καθώς και το έδαφος. Ωστόσο, το πλεονέκτημα του ελέγχου από τον άνθρωπο είναι ότι αυτοί οι τύποι μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι ιδιαίτερα ευέλικτοι, με τους χειριστές να μπορούν να αλλάζουν στόχους εν κινήσει. Από πολλές απόψεις, τα FPV drones έχουν “εκδημοκρατίσει” τις δυνατότητες κρούσης μέσω πυρομαχικών ακριβείας μικρής εμβέλειας.
Παράλληλα με την εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των επερχόμενων χτυπημάτων από FPV drone, βλέπουμε επίσης τους στρατιώτες να εξερευνούν μεθόδους εξουδετέρωσης των drones. Για παράδειγμα, το υλικό δείχνει ένα άτομο να εκτοξεύει ένα διχτυωτό βλήμα που συλλαμβάνει drone στο σημείο των 18 δευτερολέπτων για να φέρει ένα στο έδαφος.
Η τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει αυξηθεί ραγδαία σε πολυπλοκότητα και προσβασιμότητα τα τελευταία χρόνια, σε σημείο που ακόμη και σχετικά φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη “χαμηλότερης κατηγορίας”, τόσο μακράς όσο και μικρής εμβέλειας, βρίσκονται στα πρόθυρα να είναι σε θέση να επιλέγουν αυτόνομα τους δικούς τους στόχους μαζικά. Η Κίνα εργάζεται τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη όλων των τύπων τεχνολογιών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε διάφορες βαθμίδες δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων κρούσης μέσω σμήνους. Πρόσφατα άρχισε να εκπαιδεύει στρατιώτες και αστυνομικούς στο πώς να χειρίζονται οι ίδιοι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη FPV.
Επιπλέον, παρακάτω το βίντεο δείχνει το παραστρατιωτικό προσωπικό της Λαϊκής Ένοπλης Αστυνομίας (PAP) να εκτελεί πιο δύσκολες πτήσεις κινητικής στόχευσης μέσω FPV drones. Αυτό περιλαμβάνει ελιγμούς τους γύρω από μια διαδρομή εμποδίων, σχεδιασμένη να προσομοιώνει δομημένα περιβάλλοντα στα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν.
Όλα αυτά βασίζονται σε τακτικές που προέρχονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κάτι που στην Ελλάδα δεν γίνεται. Ο αντίκτυπος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών FPV κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Έχουν γίνει ένα χαρακτηριστικό όπλο και για τις δύο πλευρές και έχουν χρησιμοποιηθεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα στο κυνήγι αρμάτων μάχης και στρατιωτών στο πεδίο της μάχης, καθώς και άλλων οχημάτων, ακόμη και όταν βρίσκονται μέσα σε κτίρια. Η χρήση τους, η οποία πλέον συναγωνίζεται το πυροβολικό από άποψη αποτελεσματικότητας στο πεδίο της μάχης, έχει οδηγήσει στην απελπισμένη ανάπτυξη κάθε είδους αντίμετρων.
Η τακτική χρησιμότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών FPV στο πλαίσιο της Ουκρανίας δείχνει ότι με την πάροδο του χρόνου πρόκειται να γίνουν πιο επικίνδυνα και πανταχού παρόντα σε παραδοσιακά πεδία μάχης και εκτός αυτών.
Όλα αυτά ωθούν τις ένοπλες δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του στρατού των ΗΠΑ, να αναζητήσουν διάφορα επίπεδα άμυνας κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και νέες τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες για την άμυνα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία σχολής εκπαίδευσης για την άμυνα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον αμερικανικό στρατό. Οι πεζοναύτες προχωρούν ακόμη και ένα βήμα παραπέρα, με την πρόθεση να καταστήσουν σχεδόν σε κάθε στέλεχος στα τακτικά κλιμάκια, οπλισμό αντιμετώπισης μη επανδρωμένων μέσων.
Αλλά δεν είναι πλέον μόνο η άμυνα. Οι ΗΠΑ υιοθετούν επίσης αυτές τις δυνατότητες, έστω και αργά, με ειδικά κατασκευασμένους τύπους FPV να προχωρούν τώρα σε δοκιμές και τις αμερικανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων να κατευθύνονται στο εξωτερικό για να εκπαιδευτούν στο πώς να χρησιμοποιούν αυτοσχέδιους τύπους, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία. Το γεγονός ότι ο κινεζικός στρατός, και άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, εκπαιδεύονται για την άμυνα αλλά και τη λειτουργία των FPV drones είναι απλώς η πιο πρόσφατη απόδειξη του πόσο γρήγορα τα drones χαμηλότερης τεχνολογίας διαμορφώνουν τον σύγχρονο πόλεμο.