Χωριανόπουλος Άγγελος
Ομάδες μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύονται αυτόνομα από μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν μέρος των μελλοντικών προγραμμάτων που θα εξεταστούν από το ΕΛΚΑΚ για επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκών, επιχειρήσεων σμήνους drone και επιχειρήσεων κορεσμού αεράμυνας. Το παρακάτω βίντεο, στο οποίο φαίνονται 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη να απογειώνονται από ένα μη επανδρωμένο επίγειο όχημα σε μόλις 13 δευτερόλεπτα αποτελεί ένα πρόγραμμα του Αμερικανικού Στρατού το οποίο έχει ως σκοπό την διεξαγωγή όλων των παραπάνω επιχειρήσεων.
Το βίντεο εμφανίστηκε πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει το λογότυπο του προγράμματος Sandhills του Στρατού των ΗΠΑ, γνωστό και ως Future Breaching Experiment.
Οι εργασίες για το έργο έχουν προωθηθεί από την 20η Ταξιαρχία Μηχανικού του Fort Liberty, μέρος του XVIII Αερομεταφερόμενου Σώματος των ΗΠΑ, καθώς και από ανεξάρτητα ινστιτούτα έρευνας και ανάπτυξης. Η πρώτη εκδήλωση Sandhills πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Fort Liberty στη Βόρεια Καρολίνα, κατά τη διάρκεια της οποίας πειραματίστηκαν οι τρέχουσες ρομποτικές δυνατότητες σε συνθήκες προσομοίωσης.
Στο βίντεο, βλέπουμε ένα από τα S-MET της General Dynamics Land Systems, έναν τύπο αυτόνομου μη επανδρωμένου οχήματος εδάφους να κάθεται σταθμευμένο σε έναν χώρο εκπαίδευσης που είναι σαφώς σχεδιασμένος να αναπαριστά κάποιο είδος οχυρωμένης εχθρικής θέσης, με συρματόπλεγμα και τσιμεντένιες παγίδες. Το ίδιο το S-MET είναι εξοπλισμένο με 4 θέσεις εκτόξευσης τετρακοπτέρων, τα οποία είναι διαμορφωμένα σε ομάδες των πέντε (20 συνολικά). Ορισμένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αρχίζουν να εκτοξεύονται προς τα εμπρός και μπορεί να δει κανείς να κατευθύνονται προς το έδαφος προς την κατεύθυνση πιθανώς εικονικών αντιαρματικών ναρκών σε κοντινή απόσταση.
Τα τετρακόπτερα χρησιμοποιήθηκαν για την παράδοση εκρηκτικών υλών για τη στοχοποίηση αντιαρματικών ναρκών TM-62 της σοβιετικής εποχής κατά τη διάρκεια ασκήσεων τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών χρησιμοποιήθηκε επίσης για τον εντοπισμό ναρκών κατά τη διάρκεια του έργου Sandhills Breaching Project. Στο πλαίσιο της πρώτης άσκησης, το προσωπικό του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης Μηχανικών (ERDC) του Στρατού και του Κέντρου Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών, Υπολογιστών, Κυβερνοχώρου, Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (C5ISR) του Στρατού χρησιμοποίησε ένα UAV Skyraider για τον εντοπισμό ναρκών που έχουν τοποθετηθεί στην επιφάνεια. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω αισθητήρων LIDAR και ηλεκτρο-οπτικών (EO) αισθητήρων.
Τα δυνητικά οφέλη που θα μπορούσε να προσφέρει αυτό για την εκκαθάριση ναρκών σε μελλοντικές συγκρούσεις είναι σημαντικά. Όσον αφορά την πρώτη περίπτωση, εάν μπορούσε να δημιουργηθεί μια κατάλληλη “μάζα” από μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά, θα μπορούσαν να διαπερνούν γρήγορα και εύκολα πυκνά ναρκοπέδια, επιλέγοντας αυτόνομα στόχους ή πυροδοτώντας σχέδια με βάση την ακτίνα εκρηκτικών τους, ανοίγοντας το δρόμο μπροστά για τις μονάδες που βρίσκονται πίσω. Η εκκαθάριση των ναρκών είναι μια αργή και επίπονη εργασία, θέτοντας τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε σημαντικό κίνδυνο, οπότε η ύπαρξη μιας μεθόδου για την ταχεία εξουδετέρωσή τους έχει προφανείς συνέπειες για τη διάσωση ζωών.
Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει μια ελκυστική σχέση κόστους-οφέλους για τη χρήση σμηνών μη επανδρωμένων αεροσκαφών χαμηλότερης τεχνολογίας για την εξουδετέρωση ναρκών και άλλων εμποδίων αντί για τη στόχευσή τους μεμονωμένα με μεμονωμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Είναι επίσης πολύ πιθανό ότι η προσθήκη σμηνών μη επανδρωμένων αεροσκαφών χαμηλότερου επιπέδου στα προγράμματα διάρρηξης πεδίου μάχης του Στρατού θα βοηθούσε στη διατήρηση ακριβών και πολύτιμων οχημάτων διάρρηξης σε μελλοντικές συγκρούσεις.
Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη μαζική αυτόνομη στοχοποίηση άλλων εμποδίων που παρεμποδίζουν τις κινήσεις των στρατευμάτων, όπως κατασκευές από σκυρόδεμα. Η χρήση τους εναντίον εχθρικών στρατευμάτων είναι επίσης μια πιθανότητα, εάν παρουσιαστεί η ευκαιρία. Δεδομένης της ταχύτητας με την οποία έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια ο πόλεμος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη χαμηλότερης τεχνολογίας, ιδίως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο στρατός πειραματίζεται με το πώς οραματίζεται να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον μικρότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.