Οι ΗΠΑ και η Σιγκαπούρη συμφώνησαν να συνεργαστούν στενότερα σε θέματα αμυντικής καινοτομίας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας του Πενταγώνου να συνδέσει την αμερικανική αμυντική βιομηχανία με χώρες της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού. Τη συμφωνία υπέγραψε από αμερικανικής πλευράς ο Doug Beck, επικεφαλής της Μονάδας Αμυντικής Καινοτομίας, η οποία βοηθά το Υπουργείο Άμυνας να υιοθετήσει τεχνολογίες εμπορικού τύπου.
Το νέο μνημόνιο κατανόησης δεσμεύει τις δύο χώρες να συνεργαστούν για την υιοθέτηση τεχνολογίας που έχει τόσο εμπορική όσο και στρατιωτική χρήση. Οι κύριοι τομείς εστίασης αυτής της εργασίας θα είναι η θαλάσσια ασφάλεια και τα συστήματα καταπολέμησης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Μέρος της συμφωνίας θα περιλαμβάνει «κοινές προκλήσεις» για την τεχνολογία αντιμετώπισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύονται από πλοία, ενώ ένα άλλο μέρος επικεντρώνεται στο να καταστούν τα συστήματα ανθεκτικά σε παρεμβολές και άλλες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου.
Οι συγκεκριμένες συνεργασίες θυμίζουν προσπάθειες που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα φέτος από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία στο πλαίσιο του AUKUS. Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λόρενς Γουόνγκ στο περιθώριο του διαλόγου Shangri-La, μιας συνόδου κορυφής για την ασφάλεια που συγκεντρώνει αξιωματούχους από όλο τον Ινδο-Ειρηνικό. Η εκδήλωση φιλοξενείται από τη δεξαμενή σκέψης International Institute for Strategic Studies με έδρα το Λονδίνο. Ένα από τα κορυφαία μηνύματα της αμερικανικής κυβέρνησης στη διάσκεψη -όπως και κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν- ήταν η σύνδεση της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας με άλλες χώρες.
Η Μονάδα Αμυντικής Καινοτομίας των ΗΠΑ αποτελεί ένα κοινό κέντρο προώθησης τεχνολογιών αιχμής όπως αυτό του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας ΕΛΚΑΚ. Σκοπός του παραπάνω άρθρου είναι να καταστήσει σαφές πως ακόμα και η πιο προηγμένη τεχνολογικά Στρατοί παγκοσμίως χρειάζεται να διαμορφώσουν συγκεκριμένες συνεργασίες στον αμυντικό τομέα έτσι ώστε να υπάρξει μία μεταφορά γνώσεων και απόψεων πάνω στο κομμάτι αντιμετώπισης εξελιγμένων απειλών. Το ΕΛΚΑΚ οφείλει να λειτουργήσει με παρόμοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορέσει να προσφέρει στο ελληνικό στράτευμα τα μέγιστα αποτελέσματα με το ελάχιστο κόστος.