Στο πλαίσιο σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών επιχειρησιακής χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών F-16, η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας έχει αναπτύξει εκτεταμένη εμπειρία και εξειδίκευση, ιδιαίτερα στις αποστολές αέρος-αέρος και στην εγγύς εναέρια μάχη. Αυτό είναι αποτέλεσμα των συνεχών αντιπαραθέσεων με την τουρκική αεροπορία, ενισχύοντας την τακτική και επιχειρησιακή κατάρτιση των πιλότων της.
Η πρόσφατη παρουσία ενός Έλληνα ιπτάμενου στο Κίεβο της Ουκρανίας εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «F-16 Training Coalition», η οποία συστάθηκε στις 13 Ιουλίου 2023 κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, της Λιθουανίας. Σκοπός της είναι η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων, τεχνικών και προσωπικού υποστήριξης στην ικανότητα χρήσης των F-16. Αρχικά, ο συνασπισμός αποτελούνταν από 11 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Η πληροφορία στα ελληνικά μέσα ήρθε από το έγκυρο defencepoint.gr.
Στις 21 Αυγούστου 2023, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Αθήνα, ανακοινώθηκε επισήμως η συμμετοχή της Ελλάδας στον συνασπισμό. Ο Ζελένσκι, σε συνέντευξη Τύπου, επισήμανε τη σημασία της ελληνικής συνδρομής στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων. Η αμερικανική ένταξη στον συνασπισμό ακολούθησε λίγες ημέρες μετά.
Επιπροσθέτως, η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού κέντρου για τα F-16, με την ονομασία European F-16 Training Center (EFTC), προβλέπεται να λειτουργήσει από την 86η Αεροπορική Βάση «Lieutenant Aviator Gheorghe Mociorniță» στη Ρουμανία από τις 13 Νοεμβρίου 2023. Η Ρουμανία προσέφερε τις εγκαταστάσεις, η Ολλανδία παρείχε τα αεροσκάφη F-16 για τις ανάγκες της εκπαίδευσης, ενώ η Lockheed Martin και οι υπεργολάβοι της, Draken International και Gesellschaft für Flugzieldarstellung (GFD), είναι υπεύθυνοι για την παροχή της εκπαίδευσης.
Mε πληροφορίες από Defence Point