Ως συνέπεια του Ρωσο-ουκρανικού Πολέμου, έξι χώρες του ΝΑΤΟ συντονίζονται ενεργά για την κατασκευή ενός καινοτόμου αμυντικού μέτρου που ονομάζεται «τείχος μη επανδρωμένων αεροσκαφών» (drone-wall) κατά μήκος των κοινών συνόρων τους με τη Ρωσία. Στη στρατηγική αυτή πρωτοβουλία συμμετέχουν η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής -η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία. Η πρόταση προέκυψε ως απάντηση σε διάφορους επιθετικούς ελιγμούς της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαστικής μετανάστευσης αιτούντων άσυλο χωρίς χαρτιά από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή και των προσπαθειών μονομερούς τροποποίησης των εθνικών συνόρων.
Η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας, Agnė Bilotaitė, υπογράμμισε ότι αυτό το τείχος προβλέπεται να εκτείνεται από τη Νορβηγία έως την Πολωνία. Στόχος του είναι να αξιοποιήσει την προηγμένη τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλους μηχανισμούς επιτήρησης για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και την αντιμετώπιση των προκλήσεων από χώρες που θεωρούνται μη φιλικές. Επιπλέον, επιδιώκει να περιορίσει τις επιχειρήσεις λαθρεμπορίου.
Οι πρόσφατες ρωσικές δραστηριότητες, όπως το σχέδιο πρότασης για μονομερή επέκταση των θαλάσσιων συνόρων με τη Λιθουανία και τη Φινλανδία και η αφαίρεση των σημαντήρων που σηματοδοτούν τα ύδατα της Εσθονίας, έχουν εντείνει τις ανησυχίες αυτών των μελών του ΝΑΤΟ. Η προληπτική ανάπτυξη του τείχους μη επανδρωμένων αεροσκαφών αντανακλά επίσης την ευρύτερη συνειδητοποίηση εντός του ΝΑΤΟ του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζουν τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAS) στον σύγχρονο πόλεμο.
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται επίσης εν μέσω συζητήσεων σχετικά με σχέδια έκτακτης ανάγκης για την εκκένωση πολιτών σε περίπτωση κλιμάκωσης των συγκρούσεων, καταδεικνύοντας μια μετατόπιση στη στρατηγική αμυντική σκέψη που επηρεάζεται από την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία. Το τείχος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, επομένως, αντιπροσωπεύει μια σημαντική στροφή προς την ενσωμάτωση πιο εξελιγμένων τεχνολογικών λύσεων στην άμυνα των συνόρων, ευθυγραμμιζόμενο με τις ευρύτερες στρατηγικές του ΝΑΤΟ που αποσκοπούν στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας.