Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έφτασε τη Δευτέρα στην Κίνα, στο πρώτο τέτοιο ταξίδι διπλωμάτη της Τουρκίας, το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη στην περιοχή Σιντζιάνγκ Ουιγούρων. Ο Φιντάν πραγματοποίησε την πρώτη του συνάντηση με τον Τσεν Γουενκίνγκ, ανώτερο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που εποπτεύει τις μυστικές υπηρεσίες και την αστυνομία, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στη χώρα. Στη συνέχεια συναντήθηκε με την τουρκική επιχειρηματική κοινότητα στην Κίνα, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Εκτός από τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, ο Φιντάν θα συναντηθεί επίσης με τον αντιπρόεδρο Χαν Ζενγκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας TRT, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές. Μετά τις συναντήσεις του στο Πεκίνο, ο Φιντάν πρόκειται επίσης να ταξιδέψει στο Ουρούμτσι και το Κασγκάρ στην αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ Ουιγούρων στη βορειοδυτική Κίνα, σηματοδοτώντας την πρώτη τουρκική επίσκεψη υψηλού επιπέδου στην περιοχή μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2012.
Η Sibel Karabel, επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών και Ερευνών για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας στο Πανεπιστήμιο Gedik της Κωνσταντινούπολης, πιστεύει ότι το σκέλος της επίσκεψης στο Xinjiang ήταν “ένα από τα πιο σημαντικά κλειδιά” του ταξιδιού του Fidan.
Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγορεί την Κίνα ότι καταπιέζει τους Ουιγούρους, φυλακίζοντας δεκάδες χιλιάδες της μεγαλύτερης μουσουλμανικής μειονότητας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε μια προσπάθεια να τους αφαιρέσει τη μουσουλμανική τους ταυτότητα. Το Πεκίνο, με τη σειρά του, αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι τα στρατόπεδα έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση του αυτονομισμού και την παροχή “εκπαίδευσης” για την αποριζοσπαστικοποίηση των ισλαμιστών εξτρεμιστών.
Η Τουρκία φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες διασπορές Ουιγούρων στον κόσμο. Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τον Φεβρουάριο έξι άτομα ύποπτα για κατασκοπεία για λογαριασμό των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών. Στο Πεκίνο, ο Φιντάν και Κινέζοι αξιωματούχοι θα συζητήσουν τη διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο.
Η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην Ασία και ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της στον κόσμο, με τον όγκο του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών να ξεπερνά τα 47 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Η Άγκυρα επιδιώκει να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Κίνα, καθώς το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών είναι εντυπωσιακά υπέρ της Κίνας, με τις εισαγωγές της Τουρκίας από την Κίνα να ξεπερνούν πέρυσι τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια.