Χωριανόπουλος Άγγελος
Ένας υπερηχητικός αντιπλοϊκός πύραυλος cruise που εκτοξεύεται από αέρος ο οποίος αναπτύσσεται τώρα για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, θα μπορούσε επίσης να εξοπλίσει τα πλοία και τα υποβρύχια των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων. Αυτό θα έδινε στους στόλους επιφανείας και υποβρυχίων σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού του ΝΑΤΟ μια εντελώς νέα κατηγορία ναυτικής ικανότητας κρούσης έναντι αναθεωρητικών κρατών.
Η υπηρεσία του Ναυτικού των ΗΠΑ έχει ήδη περιγράψει τον μελλοντικό υπερηχητικό πύραυλο κατά πλοίων ως απαραίτητο για την αντιμετώπιση προηγμένων ναυτικών απειλών σε συγκρούσεις υψηλού επιπέδου, όπως αυτή στον Ειρηνικό εναντίον της Κίνας. Λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια του Πολεμικού Ναυτικού για αυτό που επισήμως ονομάζεται “Πρόγραμμα Υπερηχητικού Επιθετικού Αεροπορικού Πολέμου (HALO)” περιλαμβάνονταν σε έγγραφα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο στο πλαίσιο πρόσφατης ανακοίνωσης σύναψης συμβάσεων για την ανάπτυξη του βλήματος. Η ανακοίνωση δεν αφορούσε συγκεκριμένα το HALO, αλλά είχε να κάνει με την ανάθεση σύμβασης αποκλειστικής προμήθειας στη Lockheed Martin για την υποστήριξη της ενσωμάτωσης του πυραύλου AGM-158C Long-Range Anti-Ship Missile (LRASM) στο Joint Strike F-35.
Ο LRASM, ο οποίος είναι προϊόν της Lockheed Martin και βρίσκεται σήμερα σε υπηρεσία, είναι το όπλο που επέλεξε το Ναυτικό για την έκδοση Interception 1. του ευρύτερου προγράμματος ΟASuW. Το Πολεμικό Ναυτικό ανέθεσε συμβάσεις στη Raytheon και τη Lockheed Martin τον Μάρτιο του 2023 για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών πυραύλων για το HALO. Οι λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια είναι ελάχιστες, αλλά πιστεύεται ευρέως ότι θα τροφοδοτούνται από προηγμένους κινητήρες ramjet ή scramjet.
«Το OASuW Inc 2/HALO θα αντιμετωπίσει προηγμένες απειλές από αποστάσεις εμπλοκής που επιτρέπουν στο Ναυτικό να επιχειρεί και να ελέγχει αμφισβητούμενους χώρους μάχης σε παράκτια ύδατα και περιβάλλοντα Anti-Access/Area Denial (A2/AD).» δήλωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Όπως είναι σήμερα, οι στόλοι επιφανείας του Ναυτικού συνεχίζουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους πυραύλους Harpoon κατά πλοίων, οι νεότερες εκδόσεις των οποίων έχουν μέγιστο βεληνεκές περίπου 75 μίλια, για την εμπλοκή εχθρικών σκαφών. Οι πύραυλοι cruise Tomahawk πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς, οι οποίοι μπορούν να προσεγγίσουν στόχους σε απόσταση περίπου 1.000 μιλίων, έχουν αποδεδειγμένη ικανότητα καταπολέμησης πλοίων και η υπηρεσία του ΠΝ των ΗΠΑ αποκτά τις παραλλαγές Maritime Strike Tomahawk (MST) βελτιστοποιημένες για αυτόν τον ρόλο.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εργάζεται επίσης για να προσθέσει stealth πυραύλους ναυτικής κρούσης (NSM), οι οποίοι μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση περίπου 100 μιλίων, στα οπλοστάσια των δύο υποκατηγοριών του Littoral Combat Ships (LCS). Οι NSM πρόκειται επίσης να αποτελέσουν μέρος του πακέτου οπλισμού των μελλοντικών φρεγατών της υπηρεσίας κλάσης Constellation. Όλοι αυτοί οι πύραυλοι είναι υποηχητικοί. Μια έκδοση του HALO που εκτοξεύεται από πλοίο θα μπορούσε δυνητικά να μεταφραστεί σε μια διαμόρφωση που εκτοξεύεται από το έδαφος και θα μπορούσε να ενδιαφέρει συνολικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ διαθέτει ήδη επίγειους εκτοξευτές για NSM και Tomahawk, ενώ ο Στρατός και το Ναυτικό διαθέτουν τα δικά τους χερσαία συστήματα εκτόξευσης ικανά να εκτοξεύουν SM-6 και Tomahawk.