Χωριανόπουλος Άγγελος
Προ δύο ημερών εμφανίστηκαν στο Telegram αναφορές για εκπαίδευση και χρήση ρωσικών T-72AMT τηλεκατευθυνόμενων από τακτικά κλιμάκια πεζικού μέσω FPV γυαλιών. Τα συγκεκριμένα Τ-72 ανήκαν στην Ουκρανία και βρίσκονται υπό κατάληψη από τον Ρωσικό Στρατό. Η ρομποτοποίηση παλαιών σοβιετικών αρμάτων μάχης έχει ξεκινήσει από την Κίνα εδώ και τουλάχιστον 2 δεκαετίες, με τα Τ-72 και Τ-80 να έχουν υποστεί αρκετές τροποποιήσεις.
Μέχρι στιγμής βρίσκονται σε αρχικό στάδιο δοκιμών και δεν έχουν εμφανιστεί επιχειρησιακά. Σκοπός της συγκεκριμένης μεταβολής είναι η ανάληψη επιχειρήσεων σε ζώνες έντονου ρίσκου απώλειας ανθρωπίνων ζωών αλλά και οι επιχειρήσεις λήψης πληροφοριών μάχης και μετάδοσης δεδομένων. Η χρήση ναρκών τόσο από ρωσικής όσο και από ουκρανικής πλευράς έχουν δημιουργίας ζώνες άρνησης και αντοπρόσβασης περιοχής από χερσαίες εισβολές σε αρκετούς διαδρόμους του Χαρκόβου και του Μπάχμουτ.
Το T-72 AMT, αποτελεί μια αναβαθμισμένη έκδοση του κύριου μάχης άρματος T-72A (MBT), αναπτύχθηκε στο Εργοστάσιο Θωρακισμένων Οχημάτων του Κιέβου, στην Ουκρανία. Το πρώτο T-72 AMT αποκαλύφθηκε και παραδόθηκε σε μια από τις στρατιωτικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας τον Αύγουστο του 2023. Το εργοστάσιο Θωρακισμένων Οχημάτων του Κιέβου ανέπτυξε το άρμα T-72 AMT με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από τα ουκρανικά στρατεύματα στη ζώνη της Αντιτρομοκρατικής Επιχείρησης (ATO). Η αναβαθμισμένη πλατφόρμα του άρματος ενσωματώνει ποικιλία ενισχύσεων.
Το άρμα έχει μήκος 9,5 μέτρα, πλάτος 3,5 μέτρα και ύψος 2,2 μέτρα. Χειρίζεται από ένα πλήρωμα τριών ατόμων, συμπεριλαμβανομένων ενός οδηγού, ενός χειριστή του πυροβόλου και ενός διοικητή. Τα τρία μέλη του πληρώματος διαθέτουν συσκευές νυχτερινής όρασης με σύγχρονους ενισχυτές εικόνας τρίτης γενιάς. Ο χειριστής του πυροβόλου εξοπλίζεται με κάμερα οπισθοπορείας και σκοπευτικό νυχτερινής όρασης για την εκτόξευση ενός πυραύλου καθοδηγούμενου από λέιζερ.
Το T-72AMT είναι εξοπλισμένο με νέους ψηφιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς από τις εταιρείες Aselsan και Lybid K2, οι οποίοι επιτρέπουν στο πλήρωμα του άρματος να επικοινωνεί με τις μονάδες Πεζικού. Το άρμα ενσωματώνει επίσης ένα προηγμένο σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών.
Εξοπλισμός T-72AMT
Το T-72AMT είναι οπλισμένο με ένα λείοκανο πυροβόλο 125mm 2A46, το οποίο έχει ρυθμό βολής από έξι έως οκτώ σφαίρες το λεπτό. Το κύριο πυροβόλο χρησιμοποιεί βλήματα διασποράς με σταθεροποιητή πτερυγίων (APFSDS), υψηλής εκρηκτικής δύναμης αντιαρματικά βλήματα με σταθεροποιητή πτερυγίων (HEAT-FS) και υψηλής εκρηκτικής δύναμης διασποράς βλήματα με σταθεροποιητή πτερυγίων (HE-FRAG-FS).
Το κύριο πυροβόλο μπορεί επίσης να βάλει με τον πύραυλο GM ‘Combat’ καθοδηγούμενο με λέιζερ, αναπτυγμένο από το Κρατικό Σχεδιαστικό Γραφείο του Κιέβου ‘Luch’. Ο πύραυλος GM Combat χρησιμοποιεί ημιαυτόματη καθοδήγηση από δέσμη λέιζερ και μπορεί να διαπεράσει 750mm θωράκιση σε απόσταση 5 χλμ. Η μονάδα σκόπευσης και καθοδήγησης του πυραύλου εγκαθίσταται πάνω από τον πύργο, στην αριστερή πλευρά της θέσης του κύριου πυροβόλου. Διαθέτει επίσης τοποθετημένο πολυβόλο 7,62mm PKT και ένα πολυβόλο 12,7mm NSV.
Το άρμα T-72AMT κινείται από έναν ντιζελοκινητήρα που αναπτύσσει μέγιστη ισχύ 840 ίππων. Τα ενεργειακά συστήματα επιτρέπουν στο όχημα να φτάσει μέγιστη ταχύτητα 60 χλμ/ώρα στο δρόμο.