Χωριανόπουλος Άγγελος
Η Ρωσία έχει εντείνει τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη και ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στις αμυντικές της τεχνολογίες, όπως αποδεικνύεται από το νέο δεκαετές αμυντικό σχέδιο που παρουσίασαν Ρώσοι αξιωματούχοι. Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει ένα ειδικό τμήμα για την τεχνητή νοημοσύνη, υπογραμμίζοντας την πρόθεση της Μόσχας να αναπτύξει αυτόνομα όπλα που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα στις μελλοντικές συγκρούσεις. Αυτή η στρατηγική ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία, όπου η χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε εναέρια και χερσαία μη επανδρωμένα συστήματα έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει την έκβαση των μαχών.
Η Ρωσία εδώ και καιρό ενσωματώνει στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης στη αμυντική της βιομηχανία, ιδίως στον τομέα των αυτόνομων ρομποτικών συστημάτων όπως τα Marker, Platforma-M, Soratnik και Uran-9, τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Επιπλέον, το ρωσικό δίκτυο ευρύτερων συστημάτων πυροβολικού έχει μια μακρά ιστορία ενσωμάτωσης αλγορίθμων με διάφορους βαθμούς αυτονομίας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα Perimeter, ένα σύστημα της σοβιετικής εποχής για την οργάνωση πυρηνικών αντιποίνων. Αυτές οι τεχνολογίες καταδεικνύουν την επιδίωξη της Ρωσίας να βελτιώσει την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων της μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.
Στην τρέχουσα σύγκρουση, οι Ρώσοι αξιωματούχοι εργάζονται για την αναβάθμιση του στρατιωτικού εξοπλισμού που επιστρέφει από την Ουκρανία με νέες τεχνολογίες, όπως τηλεχειριζόμενες μονάδες πυρός και αυτόματα συστήματα παρακολούθησης στόχων. Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει δημιουργήσει ένα εξειδικευμένο τμήμα για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας σε συστήματα αεράμυνας, όπως το S-500. Επιπλέον, υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων για αντιπυραυλική άμυνα, για δίκτυα πυροβολικού και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας τους σε πολεμικές επιχειρήσεις.
Η Ρωσία επίσης στοχεύει στη βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής οπλικών συστημάτων μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει αυτόματους ελέγχους ποιότητας, που μπορούν να διακόπτουν τη διαδικασία παραγωγής σε περίπτωση αποτυχίας. Ωστόσο, υπάρχουν προκλήσεις, όπως η έλλειψη προσωπικού στα επιστημονικά ινστιτούτα του υπουργείου Άμυνας, που αναγκάζουν τη Ρωσία να στηρίζεται σε κρατικές βιομηχανίες και ερευνητικά ιδρύματα, όπως η Rostec και το Ίδρυμα Era, για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Αυτές οι προσπάθειες αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος τεχνητής νοημοσύνης που θα ενισχύσει την αμυντική ικανότητα της Ρωσίας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.