Χωριανόπουλος Άγγελος
Η Βόρεια Κορέα αποκάλυψε δύο νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι (περιφερόμενα πυρομαχικά για την ακρίβεια) που μοιάζουν να είναι εικονικά αντίγραφα, τουλάχιστον εξωτερικά, των ισραηλινών Harop και Hero-400. Αν και οι ακριβείς δυνατότητες των βορειοκορεατικών σχεδίων είναι ασαφείς, πυρομαχικά όπως αυτά θα ήταν πολύ σημαντικά σε οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο και είναι κάτι που η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να διαθέσει προς εξαγωγή, μεταξύ άλλων και στη Ρωσία.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα σχέδια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι, γνωστά και ως πυρομαχικά παραμονής ή περιφερόμενα πυρομαχικά, τα οποία δεν κατονομάζουν, μετά την επίσκεψη του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν στο Ινστιτούτο μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ακαδημίας Αμυντικών Επιστημών στις 24 Αυγούστου. Αν και τα μη επανδρωμένα συστήματα είναι θολά στις εικόνες, η γενική εξωτερική τους εμφάνιση είναι σαφής.
Ένα από τα νέα βορειοκορεατικά σχέδια είναι σχεδόν πανομοιότυπο οπτικά με το Harop της Israel Aerospace Industries (IAI) καθώς διακρίνεται ο δελτοειδής σχεδιασμός στα πτερύγια και το πίσω μέρος με ενεργό ερευνητή καθοδήγησης στο μπροστινό μέρος. Το δοκιμασμένο στη μάχη Harop, όπως και ο προκάτοχός του Harpy, σχεδιάστηκε αρχικά κυρίως για την αναζήτηση εχθρικών αεροπορικών ραντάρ σε ρόλο καταστολής και καταστροφής της εχθρικής αεράμυνας (SEAD/DEAD).
Το δεύτερο από τα νέα βορειοκορεατικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι, με τα πτερύγια σχήματος Χ κατά μήκος του κύριου σώματος και στην ουρά, μοιάζει εξαιρετικά παρόμοιο, αν όχι πανομοιότυπο στην εξωτερική εμφάνιση με το Hero-400 της UVision. Όλα τα μέλη της σειράς Hero διαθέτουν επίσης συστήματα ελέγχου από τον άνθρωπο μέσω πυργίσκων κάμερας στη μύτη, καθώς και πιο αυτοματοποιημένες λειτουργίες στόχευσης και τη δυνατότητα επίθεσης σε καθορισμένους στόχους με βάση ένα σύνολο συντεταγμένων. Με δηλωμένη εμβέλεια τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων (93 μίλια) και μέγιστη αντοχή 120 λεπτών, το Hero-400 μπορεί επίσης να παρέχει περιορισμένη λειτουργικότητα επιτήρησης και αναγνώρισης.
Όσον αφορά αυτό το δεύτερο βορειοκορεατικό σχέδιο, έχουν επίσης γίνει συγκρίσεις με τα μέλη της οικογένειας Lancet του ρωσικού ομίλου ZALA Aero Group. Οι παραλλαγές Lancet είναι παρόμοιες από ορισμένες απόψεις με τα σχέδια της σειράς Hero όσον αφορά τη γενική μορφή και λειτουργία, και αμφότερες έχουν σταυροειδή πτερύγια. Η σχέση της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα έχει αναπτυχθεί εν μέσω της διεθνούς απομόνωσης του Κρεμλίνου ως απάντηση στην εισβολή του στην Ουκρανία. Αυτό περιελάμβανε παραδόσεις βορειοκορεατικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, οι οποίες φέρονται να έχουν ως αντάλλαγμα, τουλάχιστον εν μέρει, ρωσικό υλικό και άλλη τεχνολογική βοήθεια.
Η Βόρεια Κορέα έχει επίσης ένα πολύ επιθετικό πρόγραμμα κατασκοπείας που επικεντρώνεται στην κλοπή ξένων αμυντικών τεχνολογικών πληροφοριών, μέσω του οποίου θα μπορούσαν να έχουν αποκτηθεί λεπτομέρειες σχετικά με τα ισραηλινά περιφερόμενα πυρομαχικά. Μόλις τον περασμένο μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νότια Κορέα εξέδωσαν έναν νέο κοινό συναγερμό σχετικά με τις δραστηριότητες μιας βορειοκορεατικής “κρατικά χρηματοδοτούμενης ομάδας στον κυβερνοχώρο”, η οποία “στοχεύει κυρίως αμυντικές, αεροδιαστημικές, πυρηνικές και μηχανολογικές οντότητες για την απόκτηση ευαίσθητων και διαβαθμισμένων τεχνικών πληροφοριών και πνευματικής ιδιοκτησίας για την προώθηση των στρατιωτικών και πυρηνικών προγραμμάτων και φιλοδοξιών του καθεστώτος”.