Ζητήματα κυριαρχίας δεν θα τεθούν ποτέ στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και θα υπερασπιστούμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάϊ, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, επισημαίνοντας ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ενώ συζητήθηκαν όλα τα απαραίτητα θέματα. Η βασική ατζέντα περιλάμβανε τις ευρωτουρκικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και το Κυπριακό.
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός ανέφερε ότι έθεσε στη συνάντηση με τον κ. Φιντάν τα πρόσφατα ζητήματα, όπως το θέμα της Κάσου, τα ζητήματα αιχμής, καθώς και την προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο. Για το Κυπριακό, σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη η επανεκκίνηση των συνομιλιών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπάρχει κατανόηση πως τα μέρη πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Τόνισε επίσης ότι η κυπριακή πλευρά έχει δημιουργική στάση, κάτι που η ελληνική πλευρά αναμένει και από την Τουρκία.
Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει συνεπή και αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία, ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει επιλέξει να προχωρήσει στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αν διαπιστωθεί ότι είναι εφικτό, οι δύο πλευρές θα εισέλθουν σε πιο σύνθετα ζητήματα που θα εξασφαλίσουν μακροχρόνια ηρεμία.
“Η γραμμή καθορίζεται από τον πρωθυπουργό, το υπουργικό συμβούλιο και το ΚΥΣΕΑ. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα με σύνεση και επαγγελματισμό προχωρά σε συζήτηση με την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, δεν είμαστε αιθεροβάμονες ούτε αφελείς. Χτίζουμε βήμα βήμα, φροντίζοντας το πρώτο βήμα να μας οδηγήσει σε ήρεμα νερά. Αν ωριμάσουν οι συνθήκες, θα προχωρήσουμε σε πιο σύνθετα ζητήματα που θα μας διασφαλίσουν πιο μακρά ειρήνη. Συντεταγμένα, η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει αυτή τη θέση,” δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων έως τώρα, αναφέροντας ότι τα προβλήματα του παρελθόντος, όπως το μεταναστευτικό και οι παραβιάσεις, έχουν περιοριστεί. Σήμερα, το μεταναστευτικό δεν είναι μείζον πρόβλημα, ενώ δεν παραβιάζεται ο εναέριος χώρος της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στο συμβάν της Κάσου, είπε ότι ένα ερευνητικό πλοίο διεξήγαγε έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ, και στο παρελθόν αυτό θα είχε οδηγήσει σε υπερένταση. Σήμερα, όμως, δεν υπήρξε κρίση ή ένταση και η έρευνα ολοκληρώθηκε επιτυχώς, σημείωσε ο υπουργός, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί υποχωρήσεων ως “ανυπόστατους και ψευδείς”. Τόνισε ότι ζητήματα κυριαρχίας δεν θα τεθούν ποτέ στη συζήτηση με την Τουρκία και ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
“Η ‘Γαλάζια Πατρίδα’ είναι μια παράνομη αξίωση της Τουρκίας κατά το διεθνές δίκαιο,” δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν θα υπαναχωρήσει από αυτή τη θέση από τη μια μέρα στην άλλη. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναδεικνύει τις παράνομες αυτές αξιώσεις και να προχωρά με βάση το διεθνές δίκαιο.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντησή του με τον κ. Φιντάν, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αναφέρθηκε σε τίποτα από όσα ειπώθηκαν και δεν προτείνει καμία εναλλακτική. Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιφατικός στον πολιτικό του λόγο, καθώς από τη μια στηρίζει τον διάλογο με την Τουρκία και από την άλλη αντιτίθεται σε αυτόν.
Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στη Βόρεια Μακεδονία, τονίζοντας ότι η χώρα παραβιάζει συστηματικά τον πυρήνα της συμφωνίας των Πρεσπών. Ενημερώνουμε τους εταίρους μας στην ΕΕ και είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί την επιλεκτική συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Το ίδιο ισχύει και για την Αλβανία, κατέληξε.