Χωριανόπουλος Άγγελος
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) προκάλεσαν σοβαρά πλήγματα στο ολοκληρωμένο δίκτυο αεράμυνας του Ιράν κατά τις επιθέσεις τους στις 25-26 Οκτωβρίου. Ο Ισραηλινός Στρατός χτύπησε κέντρα διοίκησης και ελέγχου αεράμυνας και ραντάρ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων θέσεων S-300, όπως μια τοποθεσία στο Αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί κοντά στην Τεχεράνη. Σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους, αυτές οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην ιρανική ηγεσία.
Ορισμένες τοποθεσίες αεράμυνας που επλήγησαν προστάτευαν κρίσιμες ενεργειακές υποδομές στο δυτικό και νοτιοδυτικό Ιράν, όπως το διυλιστήριο του Αμπαντάν, το ενεργειακό συγκρότημα και λιμάνι Μπαντάρ Ιμάμ Χομεϊνί, και το πεδίο φυσικού αερίου Τανγκ-ε Μπιτζάρ. Η μείωση της αεράμυνας σε αυτές τις περιοχές ενδέχεται να τις αφήσει πιο εκτεθειμένες σε μελλοντικές επιθέσεις.
Οι επιθέσεις του IDF πιθανόν να επηρεάσουν και την ικανότητα του Ιράν να κατασκευάζει πυραύλους και να τους μεταφέρει σε συμμάχους του, όπως η Ρωσία, η Χεζμπολάχ και οι Χούθι. Οι επιδρομές στόχευσαν εγκαταστάσεις παραγωγής drones και πυραύλων σε όλο το Ιράν, με δορυφορικές εικόνες να δείχνουν σοβαρές ζημιές στο στρατιωτικό συγκρότημα Παρτσίν, όπου παράγονται προωθητικά υλικά για πυραύλους. Το Ιράν μπορεί να χρειαστεί μήνες ή και περισσότερο από ένα χρόνο για να αντικαταστήσει αυτόν τον εξοπλισμό.
Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι το Ιράν θα αξιολογήσει τις επιθέσεις και θα καθορίσει την κατάλληλη απάντηση. Στις 26 Οκτωβρίου, το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Οκτωβρίου.
Η Χαμάς απέρριψε πρόταση από το Ισραήλ που περιλάμβανε ασφαλή έξοδο για τα ηγετικά στελέχη της από τη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, σύμφωνα με τις συζητήσεις στη Ντόχα. Η απόρριψη αυτής της πρότασης από τη Χαμάς δείχνει ότι παραμένει δεσμευμένη στον αγώνα για τη διατήρηση της επιρροής της στη Γάζα, ενώ υποστηρίζει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας με την Παλαιστινιακή Αρχή.