Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που καθοδηγούνται μέσω καλωδίων οπτικών ινών κάνουν αισθητή την παρουσία τους στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, προσφέροντας τόσο πλεονεκτήματα όσο και προκλήσεις στον σύγχρονο πόλεμο. Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που είναι πιο δύσκολο να νικηθούν από τα παραδοσιακά FPV (First-Person View), εμφανίζονται όλο και περισσότερο σε πλάνα από το πεδίο της μάχης και εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τις δυνατότητές τους να αλλάξουν τη δυναμική της μάχης.
Σύμφωνα με τον Sam Cranny-Evans από την Calibre Defence, σε αντίθεση με τα συμβατικά FPV drone, τα οποία βασίζονται σε σήματα ραδιοσυχνοτήτων, τα FPV οπτικών ινών χρησιμοποιούν ένα ελαφρύ καλώδιο οπτικών ινών για τη μετάδοση σημάτων μεταξύ του μη επανδρωμένου αεροσκάφους και του χειριστή του. Αυτός ο σχεδιασμός εξαλείφει την ευπάθεια των ραδιοκυμάτων σε ηλεκτρονικές παρεμβολές, μια τεχνική που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ουκρανία για να διαταράξει τα παραδοσιακά FPV.
Οι στρατιώτες πρέπει να βασίζονται σε φυσικά μέτρα όπως η εύρεση κάλυψης ή η κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους για την αντιμετώπισή του. Η χρήση οπτικών ινών επιτρέπει επίσης υψηλότερο εύρος ζώνης, που οδηγεί σε μειωμένη καθυστέρηση και βελτιωμένη ποιότητα βίντεο, η οποία ενισχύει την ακρίβεια στόχευσης. Η ενσωμάτωση οπτικών ινών απαιτεί τροποποιήσεις στα τυπικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη FPV.
Τα πλαίσια και ο σκελετός πρέπει να ενισχυθούν για να αντέξουν το βάρος του καλωδίου, των καρουλιών και του ωφέλιμου φορτίου. Οι κινητήρες και οι έλικες αναβαθμίζονται επίσης για να αντέχουν αυξημένα φορτία, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών όπως οι κεφαλές RPG-7. Το ίδιο το καλώδιο οπτικών ινών έχει σχεδιαστεί για να είναι ελαφρύ αλλά ανθεκτικό, φιλοξενώντας έως και πέντε καλώδια για επικοινωνία, βίντεο και τροφοδοσία.
Ωστόσο, αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην ευελιξία λόγω του κινδύνου εμπλοκής του καλωδίου σε εμπόδια, γεγονός που τα καθιστά κάπως πιο ευάλωτα στα πυρά μικρών όπλων.