Χωριανόπουλος Άγγελος
Η Lockheed Martin ανακοίνωσε την διεκπεραίωση της ικανότητας του αεροσκάφους F-35 Joint Strike Fighter να λειτουργεί ως «quarterback» στον αέρα για μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως τα Collaborative Combat Aircraft (CCA) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, με τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία δηλώνει ότι οι δοκιμές της έχουν επιβεβαιώσει τη λειτουργικότητα μιας συσκευής τύπου tablet για τον έλεγχο πολλαπλών μη επανδρωμένων αεροσκαφών απευθείας από το πιλοτήριο του F-35, καθώς και του F-22 Raptor.
Το ζήτημα του πώς οι πιλότοι επανδρωμένων αεροσκαφών θα διαχειρίζονται πρακτικά τα CCAs κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Lockheed Martin, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και περιλαμβάνει επιτεύγματα της εταιρείας για το 2024, αναφέρονται αναλυτικά οι εξελίξεις στον τομέα συνεργασίας επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε σχέση με τα F-35 και F-22.
Η Lockheed Martin δηλώνει: «Το F-35 έχει την ικανότητα ελέγχου drones, συμπεριλαμβανομένου του μελλοντικού στόλου Collaborative Combat Aircraft της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Πρόσφατα, η Lockheed Martin και οι βιομηχανικοί της συνεργάτες απέδειξαν την πλήρη συνδεσιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της ομαλής ενσωμάτωσης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, για τον έλεγχο drones εν πτήσει, χρησιμοποιώντας τις ίδιες υλικοτεχνικές και λογισμικές υποδομές που έχουν σχεδιαστεί για μελλοντικές δοκιμές πτήσεων του F-35. Οι αρχιτεκτονικές αυτές, που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, επιτρέπουν όχι μόνο την επίδειξη συνεργασίας πιλότων με drones αλλά και τη σταδιακή βελτίωσή τους».
Το δελτίο τύπου συνεχίζει: «Η Lockheed Martin έχει επιδείξει την πλατφόρμα διαχείρισης drones από το πιλοτήριο των F-35 και F-22. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στους πιλότους να κατευθύνουν πολλαπλά drones για εμπλοκή με τον εχθρό χρησιμοποιώντας μια συσκευή τύπου tablet εντός του πιλοτηρίου των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς».
Η ανακοίνωση αναφέρεται επίσης σε προηγούμενες εργασίες της Skunk Works, του τμήματος προηγμένων έργων της Lockheed Martin, με το Εργαστήριο Απόδοσης Χειριστών του Πανεπιστημίου της Αϊόβα (OPL). Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών, δοκιμάστηκαν αρχιτεκτονικές ελέγχου σε πλατφόρμες όπως το L-39 Albatros και L-29 Delfin, οι οποίες εξοπλίστηκαν με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.
Όσον αφορά το πρόγραμμα CCA της Πολεμικής Αεροπορίας, οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε κυκλικές φάσεις ανάπτυξης. Η Increment 1 περιλαμβάνει drones που αναπτύσσονται από εταιρείες όπως η Anduril και η General Atomics, ενώ πολλές άλλες εταιρείες εργάζονται σε τεχνολογίες υποστήριξης και αυτόνομης λειτουργίας. Η Increment 2 αναμένεται να θέσει αυστηρότερες απαιτήσεις για πιο προηγμένα και ακριβά drones.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ενδέχεται να αγοράσει 100-150 CCAs από την Increment 1 και χιλιάδες drones σε όλες τις φάσεις του προγράμματος. Το F-35 έχει ήδη προσδιοριστεί ως μία από τις πρώτες επανδρωμένες πλατφόρμες που θα συνεργαστούν με UAV.
Η Lockheed Martin αναγνωρίζει την ανάγκη ανάπτυξης λειτουργικών τακτικών και διαδικασιών για τη χρήση των CCA σε επιχειρησιακές συνθήκες, καθώς και ζητήματα όπως η ένταξη των drones στη δομή δυνάμεων, η εκπαίδευση, και οι απαιτήσεις συντήρησης.
Ο Υπουργός Αεροπορίας των ΗΠΑ, Frank Kendall, δήλωσε:
«Συζητήσαμε για τον αριθμό των CCAs που μπορούν να ελεγχθούν από ένα επανδρωμένο αεροσκάφος. Αρχικά μιλούσαμε για 3 έως 5. Τώρα εξετάζουμε μεγαλύτερους αριθμούς, με στόχο την αυξημένη εξάρτηση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την επίτευξη αεροπορικής υπεροχής και άλλων αποστολών».
Η νέα τεχνολογία ελέγχου με χρήση tablet, όπως επιδεικνύεται από τη Lockheed Martin, υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη συζήτηση για το πώς οι πιλότοι θα εκδίδουν εντολές και θα διαχειρίζονται drones εν πτήσει. Παράλληλα, εξετάζονται εναλλακτικές διεπαφές για ακόμη πιο οργανική συνεργασία μεταξύ επανδρωμένων και μη επανδρωμένων συστημάτων.
Με πληροφορίες από Aviation, The WarZone, USAF