Φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν εργασίες στην Ουκρανία για την τροποποίηση ενός δεμένου αερόστατου σε πλατφόρμα εκτόξευσης drones καμικάζι κατά εισερχόμενων μη επανδρωμένων επιθετικών αεροσκαφών. Πρόκειται για την επόμενη φάση ανάπτυξης μετά την παρουσίαση ενός συστήματος αισθητήρων σε αερόστατο, το οποίο σχεδιάστηκε για εντοπισμό και ιχνηλάτηση εχθρικών χειριστών drone.
Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν σήμερα δείχνουν ένα σύστημα εκτόξευσης μη επανδρωμένων αναχαιτιστικών αεροσκαφών, καθώς και αισθητήρες προσαρμοσμένους στο κάτω μέρος του αερόστατου. Σύμφωνα με αναφορές, η τεχνολογία αυτή επιχειρεί να αναχαιτίσει μακράς εμβέλειας UAV μέσω υπέρυθρων καμερών (IR), αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Δεν είναι σαφές αν η ουκρανική startup Aerobavovna, που κατασκευάζει αερόστατα, συμμετέχει στην ανάπτυξη αυτού του νέου συστήματος, καθώς δεν υπάρχει σχετική αναφορά στον ιστότοπο ή στα κοινωνικά της δίκτυα. Αντίστοιχα, το προηγούμενο αερόστατο με αισθητήρες anti-drone αναπτύχθηκε από την ουκρανική εταιρεία Kvertus.
Η χρήση αερόστατων για ανίχνευση και αντιμετώπιση εναέριων απειλών δεν είναι νέα. Ανυψωμένα συστήματα αισθητήρων προσφέρουν ευρύτερη οπτική κάλυψη, καθώς και καλύτερη απόδοση σε ηλεκτρονικό πόλεμο και αναμετάδοση σημάτων. Η Aerobavovna διαφημίζει ήδη τα αερόστατά της για επιτήρηση, επικοινωνίες και αναμετάδοση σημάτων για drones καμικάζι τύπου FPV.
Παρόμοια συστήματα έχουν χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως, με πιο γνωστό το αμερικανικό JLENS (Joint Land Attack Cruise Missile Defense Elevated Netted Sensor System), το οποίο όμως τελικά εγκαταλείφθηκε.
Το ενδιαφέρον για αερόστατα ως εργαλεία συλλογής πληροφοριών αυξήθηκε ιδιαίτερα μετά την κατάρριψη του κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου πάνω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά το Φεβρουάριο του 2023.