Η Γαλλία ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας τέταρτης πυρηνικά εξοπλισμένης αεροπορικής βάσης, στη Βάση Luxeuil στην ανατολική χώρα. Η απόφαση αυτή, που παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής ενίσχυσης της ευρωπαϊκής πυρηνικής αποτροπής, ανεξάρτητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η βάση Luxeuil, η οποία στο παρελθόν κινδύνευε με κλείσιμο, θα φιλοξενήσει δύο μοίρες του πιο προηγμένου Rafale F5, συνολικά 40 αεροσκάφη. Αυτά θα είναι εξοπλισμένα με τον υπερηχητικό πύραυλο ASN4G έως το 2035. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.
Ο Γάλλος γερουσιαστής Cédric Perrin, εκπρόσωπος της περιοχής όπου βρίσκεται η βάση, δήλωσε ότι η πρώτη μοίρα Rafale θα φτάσει στη Luxeuil το 2032 και θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία το 2033, ενώ η δεύτερη μοίρα θα είναι πλήρως επιχειρησιακή το 2036.
Οι 40 νέες μονάδες Rafale φαίνεται να προστίθενται στις 42 που παραγγέλθηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος. Εκτός από τη συμβατότητά τους με τον πύραυλο ASN4G, τα Rafale F5 θα μπορούν να συνεργάζονται με μη επανδρωμένα μαχητικά Loyal Wingman.
Σήμερα, η Γαλλική Αεροπορία και Διαστημική Δύναμη διαθέτει τρεις πυρηνικά εξοπλισμένες βάσεις: Saint-Dizier, Istres και Avord. Αυτές φιλοξενούν περίπου 50 δικινητήρια Rafale B, εξοπλισμένα με υπερηχητικούς πυραύλους ASMP-A, ενώ υποστηρίζονται από αεροσκάφη ανεφοδιασμού Airbus A330 MRTT Phénix.
Η δημιουργία της νέας βάσης Luxeuil θα μπορούσε να σηματοδοτήσει σημαντική επέκταση της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής. Αν τα 40 Rafale της Luxeuil προστεθούν στις υπάρχουσες μονάδες και δεν αντικαταστήσουν υπάρχοντα αεροσκάφη, αυτό θα συνεπαγόταν σημαντική αύξηση του αριθμού των γαλλικών πυρηνικών κεφαλών. Από το 2015, η Γαλλία είχε επιβεβαιώσει την ύπαρξη 54 επιχειρησιακών πυραύλων ASMP-A.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ίδια ημέρα που ο Μακρόν ταξίδεψε στη Γερμανία για επαφές με αξιωματούχους, καθώς και την ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η απόφαση της Γαλλίας να ενισχύσει την ανεξάρτητη πυρηνική αποτροπή της αποτελεί μήνυμα προς τη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει στο να ενθαρρύνει τη Γερμανία να εγκρίνει νέα αμυντικά προγράμματα. Στο Βερολίνο, το κοινοβούλιο συζητά την άρση των συνταγματικών περιορισμών στις αμυντικές δαπάνες.
Ο Μακρόν επισήμανε ότι ο βασικός στόχος της επίσκεψής του στη Luxeuil ήταν να αναδείξει τον ρόλο της βάσης στην συλλογική άμυνα και την περιφερειακή ασφάλεια.
Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την ευρωπαϊκή συζήτηση για μια διευρυμένη πυρηνική αποτροπή, ανεξάρτητα από το πυρηνικό δόγμα του ΝΑΤΟ που βασίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόσφατα, ο Γερμανός ηγέτης Friedrich Merz πρότεινε συνομιλίες με τη Βρετανία και τη Γαλλία σχετικά με ένα ευρωπαϊκό σύστημα “πυρηνικής κατανομής” ή τουλάχιστον μια κοινή στρατηγική πυρηνικής ασφάλειας.
Τα Rafale F5, η Πολεμική Αεροπορία και επιχειρησιακή χρήση τεχνητής νοημοσύνης μέσω του ατρακτιδίου TALIOS Η ενσωμάτωση του ατρακτιδίου στοχοποίησης Thales TALIOS στο μαχητικό αεροσκάφος Rafale F5 αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα στις επιχειρησιακές δυνατότητες του μαχητικού και της εκάστοτε Πολεμικής Αεροπορίας που θα το χρησιμοποιήσει. Το TALIOS (Targeting Long-range Identification Optronic System) είναι ένα νέας γενιάς πολυλειτουργικό σύστημα στόχευσης που αναπτύχθηκε από την Thales, αξιοποιώντας 40 χρόνια τεχνογνωσίας στα συστήματα αναγνώρισης και προσδιορισμού στοχοποίησης με λέιζερ.
Το TALIOS παρέχει μια σειρά λειτουργιών από εμπλοκές αέρος-εδάφους και αέρος-αέρος έως αποστολές αυτοματοποιημένης αναγνώρισης απειλών. Είναι ικανό να λειτουργεί σε πολύπλευρα προφίλ αποστολών, όπως στόχευση, διαμοιρασμός πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση (NTISR) ακόμα και σε κορεσμένο ηλεκτρομαγνητικά περιβάλλον μάχης. Διαθέτει προηγμένους αισθητήρες υψηλής ευκρίνειας τόσο στο υπέρυθρο (IR) όσο και στο τηλεοπτικό (TV) φάσμα. Αυτοί οι αισθητήρες προσφέρουν εξαιρετικές ικανότητες στοχοποίησης μεγάλης εμβέλειας, οι οποίες επιτρέπουν στο Rafale F5 να προσβάλλει αποτελεσματικά στόχους τόσο σε αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, όσο και σε αποστολές κρούσεις εντός A2/AD Ζωνών Άρνησης και Αντιπρόσβασης Περιοχής.
Στρατηγικά οφέλη από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στο Rafale F5 με το TALIOS: Λήψη αποφάσεων και ανάλυση πληροφοριών: Η ενσωμάτωση AI στα συστήματα του Rafale F5, σε συνδυασμό με το TALIOS, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την κρίσιμη αλυσίδα λήψης αποφάσεων από τη συλλογή πληροφοριών έως την αποστολή όπλων προς τον στόχο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται Kill-Chain. Όσο μικρότερο ειναι το χρονικό πλαίσιο μεταξύ εντοπισμού απειλής και καταστροφής της, τόσο πιο αποδοτικό και φονικό είναι το Kill Chain, καθώς και τα οπλικά συστήματα που το αποτελούν.
Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αναλύσουν ακαριαία τις μαζικές εισροές δεδομένων από τους αισθητήρες TALIOS, παρέχοντας στους πιλότους προτάσεις και συστάσεις ανάληψης δράσης σε πραγματικό χρόνο