Η ανακάλυψη σχεδόν άθικτων συντριμμιών της αμερικανικής κατευθυνόμενης βόμβας GBU-53/B StormBreaker στην Υεμένη προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για πιθανή διαρροή προηγμένης τεχνολογίας σε ανταγωνιστικά κράτη, όπως το Ιράν, η Κίνα και η Ρωσία.
Τα συντρίμμια της GBU-53/B StormBreaker, γνωστής και ως Small Diameter Bomb II (SDB II), εντοπίστηκαν στην Υεμένη, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές. Η συγκεκριμένη βόμβα, που μόλις πρόσφατα επιβεβαιώθηκε ότι χρησιμοποιείται επιχειρησιακά στην περιοχή, αντιπροσωπεύει ένα άλμα σε δυνατότητες σε σχέση με την προηγούμενη GBU-39/B SDB I και αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα και πιο διαδεδομένα όπλα στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Η τεχνολογική απειλή από την πτώση ενός σχεδόν άθικτου τέτοιου όπλου σε χέρια αντιπάλων είναι ιδιαίτερα σοβαρή.
Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το βλήμα βρέθηκε από πολίτες στην περιοχή Asilan της επαρχίας Shabwah, στα νοτιοανατολικά της Υεμένης. Το όπλο δεν έχει εκραγεί και φαίνεται ότι η πρόσκρουση στην άμμο απορρόφησε την ενέργεια της πτώσης, αφήνοντάς το σχεδόν ανέπαφο, με τα αναδιπλούμενα φτερά του μερικώς ανοιγμένα.
Αν και δεν είναι σαφές πώς ακριβώς κατέληξε στο έδαφος, η περιορισμένη ζημιά υποδηλώνει τεχνική αστοχία και όχι κατάρριψη από πυρά εχθρού. Πρόκειται για το πρώτο δημόσια καταγεγραμμένο περιστατικό τέτοιου είδους.
Πριν ένα μήνα, το The War Zone (TWZ) είχε αναφέρει για πρώτη φορά τη χρήση της StormBreaker από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατά των φιλοϊρανικών Χούθι στην Υεμένη, μέσω επισήμων βίντεο που έδειχναν βόμβες φορτωμένες σε F/A-18E/F Super Hornets και σε προετοιμασία πάνω στο αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman (CVN 75).
Η εμφάνιση των συντριμμιών επιβεβαιώνει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η StormBreaker χρησιμοποιείται πλέον ενεργά σε μάχιμες αποστολές.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της GBU-53/B έγκειται στο τριπλό σύστημα καθοδήγησης, που επιτρέπει την ανεύρεση στόχου μέσω:
- Υπέρυθρης απεικόνισης (imaging infrared)
- Ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος
- Ημιενεργού καθοδήγησης λέιζερ σε προσημασμένο στόχο.
Επιπλέον, η StormBreaker διαθέτει ενσωματωμένο datalink, μέσω του οποίου μπορεί να επικοινωνεί με το αεροσκάφος που την εκτόξευσε, επιτρέποντας:
- Αλλαγή στόχου εν πτήσει
- Λήψη ενημερώσεων κατά τη διαδρομή.
Μπορεί επίσης να λειτουργεί αυτόνομα χρησιμοποιώντας σύστημα αδρανειακής πλοήγησης υποβοηθούμενο από GPS, επιτυγχάνοντας πλήγματα τόσο σε στατικούς όσο και σε κινούμενους στόχους, ακόμα και τη νύχτα ή σε κακές καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, η StormBreaker έχει επιχειρησιακή εμβέλεια:
- Έως 69 μίλια (111 χιλιόμετρα) για στατικούς στόχους.
- Έως 45 μίλια (72 χιλιόμετρα) για κινούμενους στόχους.
Το μικρό της μέγεθος (69 ίντσες μήκος, 7 ίντσες διάμετρος, 204 λίβρες βάρος) επιτρέπει σε ένα μόνο αεροσκάφος να μεταφέρει μεγάλο αριθμό βομβών, πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τα πλήγματα ανά αποστολή.
Στην επιχείρηση εναντίον των Χούθι, τα F/A-18E/F χρησιμοποιούν δίδυμες έξυπνες βάσεις μεταφοράς StormBreaker, όπως παρατηρήθηκε στο USS Harry S. Truman. Η χρήση της StormBreaker εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των αεροπορικών επιδρομών κατά των Χούθι που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα κατόπιν εντολής του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η επιχείρηση κλιμακώθηκε μετά τις απειλές των Χούθι για επιθέσεις σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ.
Παράλληλα με τη StormBreaker, χρησιμοποιούνται και άλλα όπλα μεγάλης ακτίνας δράσης, όπως:
- AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW)
- AGM-84H/K SLAM-ER
- Joint Direct Attack Munition (JDAM)
- AGM-88E Advanced Anti-Radiation Guided Missile (AARGM).
Χαρακτηριστικό είναι ότι πρόσφατες εικόνες έδειξαν αεροσκάφος EA-18G Growler φορτωμένο με τέσσερις πυραύλους AGM-88 για επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου κατά των Χούθι. Η ευρεία χρήση όπλων μακράς ακτίνας και stealth βομβαρδιστικών B-2 υπογραμμίζει τον πραγματικό κίνδυνο που αποτελούν τα αντιαεροπορικά όπλα των Χούθι, όπως οι παλαιότεροι σοβιετικοί S-75 (SA-2 Guideline) πύραυλοι.
Η ομάδα των Χούθι έχει ήδη καταρρίψει, ή φέρεται να έχει καταρρίψει, τουλάχιστον 6 MQ-9 Reaper drones των ΗΠΑ από τις 15 Μαρτίου 2025, ενώ συνολικά από τον Οκτώβριο 2023 αναφέρονται 12 καταρρίψεις Reapers.
Η κατάληξη των συντριμμιών της StormBreaker στα χέρια των Χούθι και κατ’ επέκταση πιθανώς του Ιράν, δημιουργεί σοβαρό ενδεχόμενο τεχνολογικής διαρροής προς χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες έχουν στρατηγικές σχέσεις με την Τεχεράνη. Εφόσον απομονωθούν κρίσιμες τεχνολογίες από το όπλο, αυτό θα μπορούσε να προσφέρει στους αντιπάλους των ΗΠΑ πολύτιμη πληροφόρηση για τα πλέον προηγμένα συστήματα όπλων της Δύσης.