Κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο συζήτησης για τις εξελίξεις στη Συρία, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ασκώντας καθήκοντα προεδρεύοντος, αναφέρθηκε σε μια ιστορική καμπή για τη συριακή κρίση – τη «σεισμική», όπως τη χαρακτήρισε, πτώση του προηγούμενου καθεστώτος, που αναζωπύρωσε την ελπίδα για τον συριακό λαό. Όπως δήλωσε, «οφείλουμε να διατηρήσουμε αυτή τη φλόγα ζωντανή, παρά τις προκλήσεις που απειλούν να τη σβήσουν».
Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως η Συρία βρίσκεται μπροστά σε ιστορική ευκαιρία για πρόοδο και μετατροπή της σε πυλώνα σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Αναφέρθηκε στην παραδοσιακή φιλία Ελλάδας–Συρίας και στη συμβολική επίσκεψή του στη Δαμασκό τον Φεβρουάριο, όπως και στη διπλωματική παρουσία της Ελλάδας στα συνέδρια του Παρισιού και των Βρυξελλών. Δήλωσε σαφώς την προθυμία της Ελλάδας να συμβάλει ενεργά στην ανοικοδόμηση της Συρίας και στη διατήρηση της εθνοθρησκευτικής πολυμορφίας της χώρας.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έθεσε ως πρώτο πυλώνα την ανάγκη για πολιτική μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς, σύμφωνα με το Ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επέμεινε ότι η Συρία αποτελεί ένα μωσαϊκό εθνοθρησκευτικών και κοινωνικών ομάδων – Χριστιανών, Αλαουιτών, Δρούζων, Κούρδων – και ότι η μεταβατική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει τη συμμετοχή όλων των κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών.
Αναγνώρισε θετικά βήματα στην ενημέρωση του ειδικού απεσταλμένου Γκέιρ Πέντερσεν, ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχει «σημαντικό περιθώριο βελτίωσης». Τόνισε ότι το μέλλον της χώρας απαιτεί ένα νέο Σύνταγμα που θα αντικατοπτρίζει την πολυφωνία της συριακής κοινωνίας. Αναφέρθηκε επίσης στη Συμφωνία SDF – Δαμασκού της 10ης Μαρτίου, χαρακτηρίζοντάς την κρίσιμη για την ειρηνική συνύπαρξη και τεχνική συνεργασία (π.χ. για το φράγμα Tishreen).
Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε για τις ένοπλες ομάδες στον βορρά, ζητώντας αποτροπή αποσταθεροποιητικών ενεργειών και κάλεσε όλους τους περιφερειακούς δρώντες να απέχουν από πράξεις βίας ή κλιμάκωσης. Παράλληλα, έθεσε ως προϋπόθεση για σταθερότητα την αποχώρηση ξένων μαχητών και την ένταξη όλων των ενόπλων ομάδων σε εθνικά σώματα ασφαλείας, με εξαίρεση τρομοκρατικά ή εξτρεμιστικά στοιχεία.
Ο δεύτερος στρατηγικός πυλώνας της ελληνικής θέσης αφορά τη λογοδοσία και τη μεταβατική δικαιοσύνη. Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για τα φρικτά γεγονότα του Μαρτίου, με χιλιάδες αθώα θύματα – κυρίως Αλαουίτες και Χριστιανούς – στη δυτική Συρία. Επικαλέστηκε την απερίφραστη καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας και κάλεσε για διαφάνεια και δημοσιοποίηση των πορισμάτων της Ερευνητικής Επιτροπής.
Έθεσε θέμα προστασίας της Δρούζικης κοινότητας στον Νότο, επισημαίνοντας ότι ο τερματισμός της σεχταριστικής βίας αποτελεί θεμέλιο για εθνική συμφιλίωση. Κάλεσε τις αρχές να διατηρήσουν την τάξη, να τιμωρήσουν τους υπαίτιους και να προστατεύσουν όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις. Υποστήριξε τη διεξαγωγή ταχείας, αξιόπιστης και αμερόληπτης έρευνας με τη συμμετοχή των αρμόδιων μηχανισμών του ΟΗΕ.
Παράλληλα, αναγνώρισε θετικά το γεγονός ότι ο ΥΠΕΞ της Συρίας δήλωσε επίσημα ετοιμότητα συνεργασίας με τους διεθνείς μηχανισμούς λογοδοσίας, αλλά προειδοποίησε ότι «ο κόσμος αναμένει πράξεις – όχι λόγια».
Ο τρίτος άξονας εστιάζει στην οικονομική και ανθρωπιστική κατάρρευση της Συρίας. Ο Υπουργός χαρακτήρισε το περιβάλλον ευάλωτο και επισφαλές, υπενθυμίζοντας την εκτεταμένη καταστροφή που έχει υποστεί η χώρα. Τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που δεσμεύτηκαν οικονομικά στο 9ο Συνέδριο των Βρυξελλών για τη Συρία.
Ολοκλήρωσε την παρέμβασή του υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην υποστήριξη του συριακού λαού, όχι μόνο μέσω διπλωματικών παρεμβάσεων αλλά και μέσω πρακτικής ενίσχυσης του έργου της ανοικοδόμησης, σεβόμενη τις αρχές της κυριαρχίας και της ειρηνικής συμβίωσης.