Χωριανόπουλος Άγγελος
Επενδυτικά Στοιχεία
Το κόστος της γεώτρησης υπολογίζεται σε εύρος 100 έως 150 εκατομμυρίων ευρώ, με τον καθορισμό του να εξαρτάται από το τελικό βάθος. Ενδεικτικά, η γεώτρηση στο κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου, το οποίο φέρει ομοιότητες γεωλογικής δομής με την περιοχή της Κρήτης, ανήλθε περίπου σε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια. Η ExxonMobil, όντας μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές οντότητες διεθνώς, διαθέτει την απαραίτητη οικονομική ευρωστία για την αυτοχρηματοδότηση της γεώτρησης στην Κρήτη. Η HELLENiQ ENERGY, ως εταίρος στην κοινοπραξία, θα συμβάλει μερίδιο στο συνολικό κόστος της γεώτρησης.
Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης
Η ExxonMobil αναμένεται να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για την υλοποίηση ερευνητικής γεώτρησης εντός των επόμενων εβδομάδων. Σε περίπτωση θετικής έκβασης, η γεώτρηση δύναται να πραγματοποιηθεί εντός του 2025. Η ανάπτυξη του κοιτάσματος, εφόσον εντοπιστούν υδρογονάνθρακες, δύναται να λάβει χώρα το 2027. Η παραγωγή, σε περίπτωση επιτυχίας, δύναται να ξεκινήσει το 2029 ή και νωρίτερα. Συμπερασματικά, η ανάπτυξη του κοιτάσματος Zohr στην Αίγύπτου ολοκληρώθηκε σε 4ετές διάστημα από την ανακάλυψή του.
Συγκρότηση Κοινοπραξίας
Η ExxonMobil ηγείται της κοινοπραξίας, κατέχοντας μερίδιο 70%, ενώ η HELLENiQ ENERGY συμμετέχει με το υπόλοιπο 30%, ενώ προσφέρει τεχνογνωσία και εμπειρία για την υλοποίηση του προγράμματος. Η HELLENiQ ENERGY διαθέτει γνώση της ελληνικής αγοράς και του ρυθμιστικού πλαισίου υπό το οποίο υλοποιούνται τέτοια έργα.
Συνεργασία με την Κυβέρνηση
Η ExxonMobil έχει εντείνει τις επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την εξασφάλιση ομαλής υλοποίησης του προγράμματος. Η Υφυπουργός Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με στελέχη της ExxonMobil στην Ουάσιγκτον και στο Κάιρο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει την υποστήριξή της στο πρόγραμμα.
Η υλοποίηση του προγράμματος δύναται να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα, μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της αύξησης των εσόδων από το φυσικό αέριο. Η Ελλάδα δύναται να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συνεργατικά με τις επενδύσεις στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και τους πλωτούς σταθμούς LNG. Εκτιμάται ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Κρήτη δύναται να προσθέσει έως και 2% στο ΑΕΠ της Ελλάδας.
Προκλήσεις και Αντιμετώπιση
Υφίστανται ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεώτρησης. Η ExxonMobil οφείλει να λάβει τις απαραίτητες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για την συνέχεια του έργου. Ορισμένες ομάδες εκφράζουν ανησυχίες για τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεώτρησης, όπως η ρύπανση της θάλασσας και η διατάραξη του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Η ExxonMobil έχει δεσμευτεί να υιοθετήσει τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές και να τηρήσει αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα. Η εταιρεία έχει εκπονήσει Σχέδιο Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) το οποίο θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες αρχές, ενώ η υλοποίηση του προγράμματος θα τελεί υπό αυστηρή περιβαλλοντική παρακολούθηση.
Έχουν λάβει ήδη χώρα διαμαρτυρίες από ομάδες που αντιτίθενται στην εξόρυξη υδρογονανθράκων. Η ExxonMobil αναμένεται να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για την υλοποίηση της γεώτρησης εντός των επόμενων εβδομάδων. Σε περίπτωση θετικής έκβασης, η εταιρεία θα προχωρήσει στην εξασφάλιση των απαραίτητων περιβαλλοντικών αδειών. ΜΚΟ, κόμματα, συμφέροντα, γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα επιχειρήσουν να παρεμπορίσουν ή να καθυστερήσουν το project πρέπει να αντιμετωπιστούν με ακέραια και κάθετα μέσα από την Ελληνική Πολιτεία.