Οι Γάλλοι μηχανικοί πυροβολικού εφάρμοσαν με επιτυχία μια οικονομικά αποδοτική προσέγγιση για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του πυροβολικού με την τοποθέτηση μεγάλων πυροβόλων σε φορτηγά, δημιουργώντας αυτοκινούμενες δυνάμεις πυροβολικού για αντιμετώπιση εχθρικών επιχειρήσεων με τακτικού τύπου drone και FPV drone. Η καινοτομία αυτή αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική στο ουκρανικό πεδίο μάχης, προκαλώντας νέο ενδιαφέρον από τους δυτικούς στρατούς για την ιδέα αυτή. Η επερχόμενη αμυντική έκθεση Eurosatory στο Παρίσι πρόκειται να δώσει έμφαση στις δυνατότητες αυτές, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην κινητικότητα και τις δυνατότητες ταχείας ανάπτυξης συστημάτων όπως το οβιδοβόλο Caesar της KNDS France που τοποθετείται σε φορτηγό.
Η επιχειρησιακή αξία των τροχήλατων συστημάτων πυροβολικού, όπως το οβιδοβόλο Caesar, έγκειται στον συνδυασμό ισχύος πυρός, ακρίβειας και κυρίως κινητικότητας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας έναντι σύγχρονων απειλών όπως τα σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τα συστήματα αυτά μπορούν να μετακινηθούν γρήγορα σε θέση, να βάλουν με ακρίβεια και να μετακινηθούν πριν οι εχθρικές δυνάμεις προλάβουν να αντιδράσουν, ενισχύοντας σημαντικά την επιβιωσιμότητα στο πεδίο της μάχης. Αυτή η τακτική “πυροβολώ και μετακινούμαι” είναι απαραίτητη για την επιβίωση σε περιβάλλοντα κορεσμένα με εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αισθητήρες, οι οποίοι μπορούν γρήγορα να εντοπίσουν στατικές θέσεις πυροβολικού.
Η αποτελεσματικότητα του συστήματος Caesar, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί μέσω της επιχειρησιακής χρήσης στην Ουκρανία, όπου η ικανότητά του να μετατοπίζεται γρήγορα μετά τη βολή ήταν κρίσιμη για την αποτροπή της στόχευσης από τις εχθρικές δυνάμεις. Αυτή η ευελιξία διασφαλίζει ότι οι μονάδες πυροβολικού παραμένουν ένας δύσκολος στόχος για τα σμήνη εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που βασίζονται στον εντοπισμό στατικών μονάδων για να κατευθύνουν τις επιθέσεις. Οι επιδόσεις του Caesar σε αυτές τις συνθήκες έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών χωρών, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη αναγνώριση της κινητικότητας ως βασικού συστατικού της επιβιωσιμότητας του πυροβολικού.
Τονίζοντας περαιτέρω τη σημασία της κινητικότητας, ο μετασχηματισμός των μονάδων πυροβολικού για την ενσωμάτωση τροχοφόρων πλατφορμών αποτελεί επίσης απάντηση στο ενισχυμένο τοπίο απειλών που χαρακτηρίζεται από προηγμένες δυνατότητες επιτήρησης και στόχευσης ακριβείας. Ο Στρατός των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας την μεταβαλλόμενη δυναμική, διερευνά πιο κινητά και αυτόνομα συστήματα πυροβολικού που μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά σε ποικίλα και πυκνά σε αισθητήρες περιβάλλοντα. Αυτή η στροφή προς το κινούμενο πυροβολικό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης προς συστήματα που μπορούν να προσφέρουν δυνατότητες ταχείας αντίδρασης και μετατόπισης, ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της απειλής των σμηνών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Εν τέλει, η εξελισσόμενη φύση του πολέμου, η οποία υπογραμμίζεται από την επικράτηση των σμηνών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των προηγμένων τεχνολογιών στόχευσης, καθιστά αναγκαία την επανεκτίμηση των παραδοσιακών πλατφορμών πυροβολικού. Η μετάβαση σε κινητές πλατφόρμες πυροβολικού όπως το Caesar αποτελεί στρατηγική προσαρμογή σε αυτές τις απειλές, προσφέροντας στους στρατούς τη δυνατότητα να διατηρούν αποτελεσματική υποστήριξη πυρός, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την ευπάθεια.