Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ανοιχτά της Κάσου, λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, είχε στείλει η Τουρκία, με αφορμή τις έρευνες του ιταλικού πλοίου «Ievoli Relume» για την εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου. Η Ελλάδα είχε απαντήσει με την ανάπτυξη τριών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού.
Για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε σχολιάσει, μιλώντας στον ΣΚΑΙ: «Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα ότι επιδιώκει την διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Ο διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία, δεν σημαίνει αφέλεια. Επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων». Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών βρισκόταν σε διαρκή επαγρύπνηση για το θέμα, ζητώντας μάλιστα να παραταθεί η νέα NAVTEX (718/24) έως αύριο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Ήταν ενδεικτικό των τουρκικών προθέσεων ότι το συγκεκριμένο πλοίο πραγματοποιούσε τις έρευνές του εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, εκτός ενός σημείου το οποίο βρισκόταν περίπου μισό μίλι εκτός χωρικών υδάτων, σε διεθνή ύδατα, σε περιοχή που ανήκε στην ελληνική ΑΟΖ βάσει της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας και μάλιστα εντός των δυνητικών 12 ν.μ. των ελληνικών χωρικών υδάτων. Ακόμα και σε αυτή την ακραία περίπτωση, η Τουρκία είχε σπεύσει να επιχειρήσει να επιβάλει το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, στέλνοντας πολεμικά πλοία στην περιοχή, κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση.