Χωριανόπουλος Άγγελος
Το πρωί της Τετάρτης δημοσιεύθηκε ένα ανατριχιαστικό βίντεο με το χτύπημα στην ουρά ενός ρωσικού ελικοπτέρου Mi-28 από ένα ουκρανικό FPV drone στην περιοχή του Κουρσκ. Το χτύπημα αυτό φαίνεται να γίνεται κατά την διάρκεια απογείωσης του ελικοπτέρου από το ελικοδρόμιο στο οποίο βάση του βίντεο δεν διακρίνεται κάποια δομή αεράμυνας.
Παράλληλα, σε ερώτηση που ΄δέχθηκε ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας προ μίας εβδομάδος σε συνέντευξη του, αναφορικά με το πώς εξελίσσεται και τι περιλαμβάνει η « Ατζέντα 2030»; Πόσα χρήματα θα δαπανηθούν συνολικά και ποια εχέγγυα διαφάνειας έχουν ληφθεί; Απάντησε:
”H «Ατζέντα 2030» αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει ποτέ στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αποτυπώνει τις στρατηγικές αμυντικές μας προτεραιότητες για την ενίσχυση της στρατιωτικής μας ισχύος σε πέντε βασικούς άξονες:
- Επικαιροποίηση της Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας και αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Συνέχιση, επιτάχυνση και εξορθολογισμός των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων.
- Ενίσχυση της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
- Προώθηση της Αμυντικής Διπλωματίας.
- Εκπαίδευση του μόνιμου και εφέδρου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσής του.
Όπως γνωρίζετε, έχει ήδη εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ η προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35, των ελικοπτέρων BLACKHAWK, η συμμετοχή στη σχεδίαση των Φρεγατών CONSTELLATION και η συμμετοχή στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας. Με τα μέσα αυτά και πολλά άλλα θωρακίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και περνάνε σε ένα διαφορετικό επίπεδο, ως πάροχος ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.
Βασική παράμετρος στην οποία βασίστηκε η διαμόρφωση της «Ατζέντας 2030» – εκτός από το επιχειρησιακό σκέλος της – είναι η διασφάλιση ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων κινείται εντός των υφιστάμενων ή προβλεπόμενων δημοσιονομικών περιθωρίων, σε συνδυασμό με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του υστερήματος του Έλληνα φορολογούμενου. Είναι ήδη σε εξέλιξη η σύνταξη της νέας Δομής Δυνάμεων. Έως τις αρχές του επόμενου έτους, όχι μόνο θα έχει κοστολογηθεί σε βάθος 12ετίας όλο το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά επιπλέον θα εξασφαλιστεί με τον βέλτιστο τρόπο η βασική αρχή της διαφάνειας που θα πρέπει να διέπει αποφάσεις που επιβαρύνουν σε σημαντικό βαθμό τον προϋπολογισμό της χώρας μας.”
Αντιλαμβανόμαστε πως σε επικοινωνιακό βαθμό είναι αντιληπτή η επιχειρησιακή πραγματικότητα που επικρατεί στην Ουκρανία. Ωστόσο, βάση των εξελίξεων (αν θεωρήσουμε πως υπάρχουν εξελίξεις) αναφορικά με το ΕΛΚΑΚ που λειτουργεί ως ο κεντρικός βραχίονας της Ατζέντας 2030, δεν φαίνεται στην πράξη να έχουν επέλθει οι κάθετες αλλαγές τις οποίες περιμέναμε. Παράλληλα δεν φαίνεται εδώ και τόσα χρόνια να έχει γίνει κάποια επίσημη αγορά ασύμμετρων συστημάτων ελληνικών εταιρειών από την κυβέρνηση προς το στράτευμα.
Πλέον με οπλικά συστήματα των 500 δολαρίων μπορείς να αδρανοποιήσεις πλατφόρμες μάχης των 30+ εκατομμυρίων. Και η κυβέρνηση πρέπει να το γνωρίζει αυτό. Από την στιγμή που δεν φαίνεται διατεθημένη να επενδύσει σε ασύμμετρα οπλικά συστήματα των 500 δολαρίων, πρέπει να ξεκινήσει να μεριμνά για την προστασία των πλατφρομών μάχης μας με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων. Γιατί η Τουρκία επενδύει σε ασύμμετρα όπλα για την καταστροφή τους.