Xωριανόπουλος Άγγελος
Η Τουρκία ολοκλήρωσε τα βασικά σχέδια για το σύστημα αεράμυνας Çelik Kubbe – «Χάλκινος Θόλος» – ένα έργο σχεδιασμένο για την ενίσχυση της ασφάλειας του εναέριου χώρου της χώρας με προηγμένες, πολυεπίπεδες δυνατότητες άμυνας. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK), που προήδρευσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο μήνα. Ο Χάλκινος Θόλος στοχεύει στην ενσωμάτωση ενός ευρέος φάσματος αμυντικών μέσων, δημιουργώντας μια επιχειρησιακή εικόνα σε πραγματικό χρόνο και επιτρέποντας στον κεντρικό έλεγχο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Πρόκειται για μια εγχώρια πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε από την Aselsan σε συνεργασία με την Roketsan και το κυβερνητικό ερευνητικό ινστιτούτο TÜBİTAK SAGE σύμφωνα με τον Cem Devrim. Το σύστημα συνδυάζει υπάρχοντες και μελλοντικούς αισθητήρες, δίκτυα επικοινωνιών και όπλα για ολοκληρωμένη προστασία του εναέριου χώρου της χώρας. Ο στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί ένα ενοποιημένο δίκτυο αεράμυνας ικανό να αντιμετωπίσει αναδυόμενες εναέριες απειλές, όπως drones και πυραύλους.
Σύμφωνα με τον Σίτκι Εγκελί, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών της Σμύρνης, ο Χάλκινος Θόλος δεν είναι εντελώς νέο έργο, αλλά αποτελεί προσπάθεια ενσωμάτωσης των διαφόρων συστημάτων αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας που έχουν αναπτυχθεί την τελευταία δεκαετία. «Το πραγματικό κλειδί για την επιτυχία της αεράμυνας δεν είναι μόνο η ύπαρξη των κατάλληλων όπλων, αλλά η ενσωμάτωση όλων αυτών των στοιχείων σε ένα ενιαίο σύστημα διοίκησης και ελέγχου», δήλωσε ο Εγκελί.
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα συστήματα μικρής εμβέλειας, όπως το αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό πυροβόλο Korkut και οι πύραυλοι Sungur, θα σχηματίσουν το εσωτερικό στρώμα του θόλου. Οι πύραυλοι μεσαίας εμβέλειας Hisar A+ και Hisar O (RF) θα αναλάβουν να εξουδετερώνουν τις απειλές στο μεσαίο στρώμα, ενώ το εξωτερικό στρώμα θα βασίζεται στον μακράς εμβέλειας πύραυλο SİPER, ο οποίος αναμένεται να υπερβεί τα 100 χιλιόμετρα εμβέλειας. Η Roketsan αναπτύσσει μια προηγμένη έκδοση του SİPER που θα επεκτείνει την εμβέλεια στα 150 χιλιόμετρα.
Η Τουρκία ενσωματώνει ραντάρ και συστήματα επικοινωνίας της Aselsan, όπως το σύστημα διοίκησης και ελέγχου αεράμυνας HERİKKS και το δίκτυο ραντάρ RADNET, ως τον κεντρικό πυρήνα του προγράμματος. Αυτά τα στοιχεία έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν μια εικόνα του εναέριου χώρου σε πραγματικό χρόνο για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων.
Σύμφωνα με τον Εγκελί, η Τουρκία σχεδίαζε αρχικά να χρησιμοποιήσει την αρχιτεκτονική του συστήματος ACCS (Air Command Control System) που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 2000 για κοινή χρήση από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, λόγω άλυτων ζητημάτων με το λογισμικό της συμμαχίας, η Τουρκία αποφάσισε να αναπτύξει μια εθνική λύση ως συμπλήρωμα. Ο Εγκελί πρόσθεσε ότι το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, που αγοράστηκε από την Τουρκία το 2017, δεν θα αποτελέσει μέρος της αρχιτεκτονικής του Χάλκινου Θόλου, καθώς το S-400 δεν ευθυγραμμίζεται με τη μακροπρόθεσμη αμυντική στρατηγική της Τουρκίας.