Μέσα στις σοβαρές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, και μόλις σαράντα πέντε ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις στους πολέμους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Το πρόγραμμά του ξεκινά την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή του στη Σύνοδο για το Μέλλον του ΟΗΕ. Αυτή η Σύνοδος Κορυφής, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, αποτελεί μέρος των προσπαθειών του ΟΗΕ να αντιμετωπίσει παγκόσμιες προκλήσεις, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ψηφιακή διακυβέρνηση και οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη. Στόχος είναι η μεταρρύθμιση του διεθνούς συστήματος, ώστε να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος. Η Σύνοδος βασίζεται στη Διακήρυξη του 2020 για τα 75 χρόνια του ΟΗΕ και αποσκοπεί στην αναζωογόνηση της παγκόσμιας συνεργασίας.
Η Ελλάδα θα υποστηρίξει το Σύμφωνο για το Μέλλον του ΟΗΕ, που επικεντρώνεται στην ειρήνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την τεχνολογία και την παγκόσμια διακυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ.
Το βράδυ της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στην ομιλία του, αναμένεται να επικεντρωθεί στις μεγάλες γεωπολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις, να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον Ιανουάριο του 2025 με το σύνθημα «Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία», και να αναφερθεί στο Κυπριακό, τονίζοντας το σημαντικό έργο της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, Μαρίας ‘Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.
Οι στόχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αναδείξει τον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, να αναλύσει τη θετική επίδραση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας στην ελληνική οικονομία, και να παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με ξένους ηγέτες και επενδυτές, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι, και άλλοι αξιωματούχοι.
Σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό, οι συναντήσεις του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Μαχμούντ Αμπάς έρχονται μετά την ψήφιση από την Ελλάδα του ψηφίσματος του ΟΗΕ που αφορά τις πολιτικές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη. Στο Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αναμένεται να υπάρξει τριμερής συνάντηση τον Οκτώβριο, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως».
Γρίφος παραμένει η ώρα και η μέρα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Ν. Υόρκη. Η συνάντηση δεν υπάρχει έως τώρα στα προγράμματα των δύο ηγετών, ωστόσο από την ελληνική πλευρά θεωρείται βέβαιη καθώς είχε προσυμφωνηθεί με την τουρκική πλευρά να προσκαλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Σπίτι της Τουρκίας που βρίσκεται στην 1η Λεωφόρο αντικριστά της κεντρικής εισόδου του ΟΗΕ. Η συνάντηση πιθανολογείται ότι θα προγραμματιστεί για την Δευτέρα, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος μετά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση την Τρίτη αναχωρεί από τη Ν. Υόρκη.
Οι δύο ηγέτες στη συνάντηση τους αναμένεται να θέσουν τον νέο οδικό χάρτη του διαλόγου Άγκυρας – Αθήνας, ενόψει και της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να επενδύει στον ελληνοτουρκικό διάλογο ξεκαθαρίζοντας ότι οι κόκκινες γραμμές παραμένουν χωρίς καμία υποχώρηση σε ζητήματα κυριαρχίας. Η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη και Τ. Ερντογάν, θα είναι η έκτη σε ένα έτος.