Το Ιράν αποκάλυψε την αναβαθμισμένη έκδοση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους αυτοκτονίας Shahed-136B, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης το Σάββατο, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η αποκάλυψη συμπίπτει με την αύξηση των περιφερειακών εντάσεων και τους συνεχιζόμενους ισχυρισμούς ότι η Τεχεράνη προμηθεύει όπλα στη Ρωσία.
Το Shahed-136B, μια βελτιωμένη έκδοση του γνωστού επιθετικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους του Ιράν, παρουσιάστηκε στην παρέλαση, η οποία σηματοδότησε την επέτειο του τέλους του πολέμου Ιράν-Ιράκ. Η νέα παραλλαγή διαθέτει αρκετές σημαντικές αναβαθμίσεις, όπως μεγαλύτερη πολεμική κεφαλή, εμβέλεια μεταξύ 2.500 και 4.000 χιλιομέτρων, στροβιλοκινητήρα και βελτιωμένες δυνατότητες stealth.
Το Shahed-136B θεωρείται ότι αποτελεί εξέλιξη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους που παραδόθηκε στις ρωσικές δυνάμεις για χρήση στην Ουκρανία, αν και η Τεχεράνη εξακολουθεί να αρνείται τους ισχυρισμούς περί παροχής στρατιωτικής υποστήριξης στη Μόσχα.
Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει συχνά ανησυχίες σχετικά με το πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν, με ιδιαίτερη προσοχή στον πιθανό αντίκτυπό του στις περιφερειακές συγκρούσεις, όπως ο πόλεμος στην Υεμένη και οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ, και στην ευρύτερη γεωπολιτική δυναμική. Η Τεχεράνη, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές της εξελίξεις έχουν αμυντικό χαρακτήρα.
Ο κατασκευαστής της συγκεκριμένης μονάδας είναι η JSC Alabuga, ενώ το κόστος της κυμαίνεται από $30,000 έως $80,000. Ο ακριβής αριθμός των μονάδων που έχουν κατασκευαστεί παραμένει άγνωστος.
Όσον αφορά τις προδιαγραφές, η μάζα της φτάνει στο μέγιστο τα 240 κιλά (530 λίβρες), το μήκος είναι 3,5 μέτρα (11 πόδια) και το άνοιγμα των φτερών της είναι 2,5 μέτρα (8,2 πόδια). Υπάρχουν δύο διαθέσιμες επιλογές για το βάρος της κεφαλής μάχης, μία με 52 κιλά (115 λίβρες) και μία με 90 κιλά (200 λίβρες). Η μονάδα χρησιμοποιεί έναν κινητήρα MD-550. Η επιχειρησιακή εμβέλεια είναι 2.500 χιλιόμετρα (1.600 μίλια) ή 1.000 χιλιόμετρα (620 μίλια) όταν φέρει κεφαλή μάχης 90 κιλών.
Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει είναι περίπου 185 χιλιόμετρα ανά ώρα (115 μίλια ανά ώρα). Το σύστημα καθοδήγησης της βασίζεται σε GNSS και INS, ενώ η εκτόξευση πραγματοποιείται με τη βοήθεια ρουκέτας.