Η ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των πρώτων τρισδιάστατων σεισμικών υπεράκτιων ερευνών στην Ελλάδα για την τελευταία επταετία τον Φεβρουάριο του 2023. Τον Ιούλιο του 2023, η εταιρεία ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εξερεύνησης στις περιοχές «Ιόνιο» και «Μπλοκ 10», ενώ ο μισθωτής αποφάσισε να προχωρήσει στη δεύτερη φάση ερευνών.
Μέχρι σήμερα, η ΕΔΕΥΕΠ έχει επιβλέψει οκτώ θαλάσσιες σεισμικές έρευνες, σημειώνοντας ότι το 2022 ήταν έτος-ορόσημο για τις επενδύσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Όλες οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα, τα οποία πληρούν ή υπερβαίνουν τα διεθνή κριτήρια.
Κατά το δεύτερο μισό του 2023, η κύρια εστίαση ήταν η επεξεργασία των συλλεχθέντων σεισμικών δεδομένων με σκοπό την πιθανή λήψη απόφασης για ερευνητικές γεωτρήσεις εντός του 2024. Η ΕΔΕΥΕΠ, σε συνεργασία με την ExxonMobil, προγραμματίζει την απόκτηση επιπλέον τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στην περιοχή της Κρήτης στις αρχές του 2024, προκειμένου να διευκολύνει περαιτέρω την ανάλυση για πιθανές μελλοντικές γεωτρήσεις.
Αποθέματα Υδρογονανθράκων και Οικονομικές Προοπτικές
Η ΕΔΕΥΕΠ τονίζει πως το 2023 ήταν έτος προετοιμασίας για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων για ερευνητικές γεωτρήσεις. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 24 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ή 680 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σχεδόν αντίστοιχα με εκείνα του κοίτασματος Ζορ στην Αίγυπτο. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, η οικονομική σημασία για τη χώρα θα είναι τεράστια, καθώς η ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου της Ελλάδας ανέρχεται σε 4-5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Η ΕΔΕΥΕΠ υπογραμμίζει πως η πιθανή παραγωγή φυσικού αερίου θα προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο ελληνικό κράτος μέσω της φορολογίας και των μερισμάτων παραγωγής. Παράλληλα, η εταιρεία προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμών ανακατανομής πόρων από τους υδρογονάνθρακες για την υποστήριξη των τοπικών οικονομιών και της ενεργειακής μετάβασης.
Η ανάπτυξη της περιοχής της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας αποτελεί στρατηγικό στόχο, με την επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων να συνεχίζεται και το 2024 να προβλέπεται καθοριστικό για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις ερευνητικές γεωτρήσεις.
Διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ