Το Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, πολλαπλές αναφορές έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο οι ρωσικές δυνάμεις να κατέρριψαν κατά λάθος ένα δικό τους μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος πάνω από την πόλη Κοστιαντίνιβκα, στην περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας. Αρχικά, διάφορα κανάλια στο Telegram ανέφεραν το περιστατικό, υποθέτοντας ότι το αεροσκάφος καταστράφηκε λόγω φίλιων πυρών.
Σύμφωνα με πηγές, το κατεστραμμένο αεροσκάφος αρχικά αναγνωρίστηκε από Ρώσους στρατιωτικούς ιστολόγους ως μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αλλά περαιτέρω ανάλυση των συντριμμιών από τον τόπο της συντριβής αποκάλυψε ότι τα συντρίμμια ανήκαν στο ρωσικό UAV S-70 “Hunter”. Το S-70 είναι ένα μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος, σχεδιασμένο για αποστολές αναγνώρισης και στοχευμένων επιθέσεων, αποτελώντας μέρος των προσπαθειών της Ρωσίας για εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών της δυνατοτήτων.
Αν το περιστατικό αυτό επιβεβαιωθεί, θα αναδείξει ξανά τα προβλήματα συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων, που έχουν επισημανθεί πολλές φορές από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. Παρότι τα φίλια πυρά δεν είναι ασυνήθιστα σε ζώνες συγκρούσεων, η απώλεια ενός τόσο σημαντικού στρατιωτικού συστήματος θα αποτελούσε πλήγμα για τις ρωσικές αεροπορικές και μη επανδρωμένες επιχειρησιακές δυνατότητες.
Οι ρωσικές στρατιωτικές αρχές δεν έχουν ακόμα προβεί σε επίσημη δήλωση για το περιστατικό και δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για το πώς συνέβη. Ωστόσο, το συμβάν έχει προκαλέσει συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μεταξύ αναλυτών άμυνας σχετικά με τα αίτια του λάθους και την κατάσταση των ρωσικών επιχειρήσεων με drones στην Ουκρανία.
Το S-70, σχεδιασμένο από τις εταιρείες Sukhoi και MiG, θεωρείται έργο δημιουργίας ΜΕΑ έκτης γενιάς. Το σχέδιο του drone βασίζεται στο παλαιότερο Mikoyan Skat, ενσωματώνοντας τεχνολογίες από το μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi Su-57. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας φέρεται να έχει παραγγείλει τρία νέα πρωτότυπα του S-70, τα οποία θα λειτουργούν ως “συνοδευτικά” drones για τα μαχητικά Su-57, αλλά μπορούν επίσης να επιχειρούν αυτόνομα από το έδαφος. Το πρώτο πρωτότυπο ολοκληρώθηκε το 2018, με δύο ακόμα να προγραμματίζονται για το 2024.