Με το τραύμα ακόμα νωπό και πολεμώντας σε πολλαπλά μέτωπα, το Ισραήλ τιμά σήμερα την πρώτη επέτειο της τραγικής επίθεσης που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, με αποτέλεσμα την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Οι τελετές ξεκίνησαν από το Ρεΐμ, το μέρος όπου διεξαγόταν το φεστιβάλ μουσικής Nova, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 370 άτομα. Στις 06:29 τοπική ώρα, ακριβώς τη στιγμή που η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση της το 2023, τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού. Λίγο πριν, ακούστηκαν οι τελευταίοι ήχοι μουσικής που είχαν ακουστεί εκείνη την ημέρα, δημιουργώντας μια συγκινητική ατμόσφαιρα περισυλλογής.
“7η Οκτωβρίου η ημέρα που άλλαξε η ιστορία Η τρομοκρατική παραστρατιωτική οργάνωση της Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ και αφαίρεσε την ζωή από 1.700 ανθρώπους μεταξύ των οποίων ανήλικα παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένες και αρκετά ζώα. Η παραστρατιωτική οργάνωση προέβη σε σειρά βιασμών νεκρών και εν ζωή γυναικών σε τέκνο φεστιβάλ για την ειρήνη που γινόταν στην περιοχή, καθώς και σε απαγωγές γυναικών και ανήλικων παιδιών που χρησιμοποίησε ως διαπραγματευτικό μέσο. Όλα αυτά με ζωντανή μετάδοση σε κανάλια στο TikTok. Η Χαμάς χρηματοδοτείτο από τα κολοσσιαία πακέτα ”ανθρωπιστικής βοήθειας” που έρεαν εδώ και τόσα χρόνια για του πολίτες της Γάζας από την Ευρώπη, την Ανατολική Ασία και το Κατάρ. Η δράση της Χαμάς δικαιολογήθηκε από τμήματα της ελληνικής/ευρωπαϊκής αριστεράς και ακροδεξιάς που θεωρούν τα εβραϊκά συμφέροντα το κύριο πρόβλημα της ζωής τους και της Δύσης ευρύτερα. Που νομίζουν πως το λαθρομεταναστευτικό ευνοεί τους ισραηλινούς (;) γιατί έτσι τους είπαν. Ο Ισραηλινός Στρατός σήμερα δημοσίευσε νέα αποκλειστικά βίντεο με τις δράσεις της Χαμάς εκείνη την ημέρα. Μακάρι ο πλανήτης να μην ξαναδεί τέτοιες φρικαλεότητες και τέτοια υποκρισία.”
Η επίθεση της Χαμάς προκάλεσε τη χειρότερη ημέρα στην ιστορία του Ισραήλ, με τους περισσότερους από τους νεκρούς να είναι άμαχοι – γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Στρατιώτες επίσης σκοτώθηκαν σε βάσεις κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.
Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ ήταν παρών στις εκδηλώσεις και συναντήθηκε με οικογένειες θυμάτων. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα απευθυνθεί αργότερα στο έθνος. Τελετές και συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται επίσης στο Τελ Αβίβ και στο Νιρ Οζ, όπου 30 κάτοικοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη Γάζα. Σε άλλες πόλεις, όπως το Σίδνεϊ, το Βερολίνο, το Μπουένος Άιρες και η Νέα Υόρκη, διοργανώνονται συγκεντρώσεις για να τιμήσουν τα θύματα της αιφνιδιαστικής επίθεσης, που σκότωσε 1.205 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Στη Γάζα, 101 όμηροι παραμένουν στα χέρια της Χαμάς, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν την επιχείρησή τους να τερματίσουν την κυριαρχία της οργάνωσης και να καταστρέψουν τις στρατιωτικές της υποδομές. Η επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 42.000 ανθρώπων και έχει εκτοπίσει τη συντριπτική πλειονότητα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της περιοχής.
Ωστόσο, το επίκεντρο της σύγκρουσης έχει μετακινηθεί προς τον βορρά, με ισραηλινές δυνάμεις να ανταλλάσσουν πυρά με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Οι συγκρούσεις έχουν κλιμακωθεί σε βομβαρδισμούς στη Βηρυτό και επίθεση σε μεθοριακά χωριά, με στόχο την εξάλειψη των μαχητών της Χεζμπολάχ και την επιστροφή των εκτοπισμένων Ισραηλινών στα σπίτια τους. Η επίθεση έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων από τον νότιο Λίβανο.