Χωριανόπουλος Άγγελος
Η Τουρκία σκοπεύει να δαπανήσει συνολικά 47 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα και την ασφάλεια το επόμενο έτος, το υψηλότερο ποσό που έχει προϋπολογίσει ποτέ, σύμφωνα με πρόταση προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Τζεβντέτ Γιλμάζ, ανέφερε ότι προγραμματίζονται 913,9 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (26,8 δισ. δολάρια) για αμυντικές δαπάνες, περιλαμβάνοντας και τα 165 δισεκατομμύρια λίρες για το Ταμείο Στήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας.
Παράλληλα, προβλέπονται 694,5 δισεκατομμύρια λίρες για εσωτερική ασφάλεια, καλύπτοντας τις δαπάνες του Υπουργείου Εσωτερικών, της αστυνομίας, της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών και άλλων σχετικών υπηρεσιών. Οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας έχουν αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια. Ο προϋπολογισμός για την άμυνα και την ασφάλεια για το 2024 ήταν περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια, με τον προϋπολογισμό του 2025 να αυξάνεται κατά 17,5%.
Η Άγκυρα συνεχίζει να συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ, ενώ διατηρεί στρατιωτικές βάσεις σε Λιβύη, Σομαλία και Κατάρ, καθώς και μόνιμη παρουσία στη κατεχόμενη Κύπρο. Επιπλέον, από την ανάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο Ερντογάν το 2003, η τουρκική κυβέρνηση έχει επενδύσει σημαντικά στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, αναπτύσσοντας ένοπλα drones, βαλλιστικούς πυραύλους, πολεμικά πλοία και άλλα συστήματα.
Η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους χρηματοδότησης αυτών των δαπανών, με την τελευταία πρόταση να αφορά την εισαγωγή νέων φόρων για τη στήριξη του Ταμείου Αμυντικής Βιομηχανίας, αν και αυτή η πρόταση αποσύρθηκε μετά από έντονη κριτική. Ο Υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, δήλωσε πως η χώρα επενδύει σε προηγμένα συστήματα αεράμυνας για την προστασία από εναέριες απειλές, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και drones, και σημείωσε ότι πάνω από 1.000 έργα υψηλής τεχνολογίας βρίσκονται σε εξέλιξη στην αμυντική βιομηχανία.