Τα αεροσκάφη και οι πύραυλοι που κατευθύνονται σε εχθρικά εδάφη σύντομα θα βασίζονται σε παρεμβολείς (jammers) που θα είναι τοποθετημένοι σε drones και θα προηγούνται, προκειμένου να μπλοκάρουν και να παραπλανήσουν τα εχθρικά αμυντικά συστήματα, χάρη σε ένα νέο σύστημα που ανέπτυξε η βρετανική εταιρεία Leonardo. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά stand-off jammers, που τοποθετούνται σε μεγάλα αεροσκάφη μακριά από τον κίνδυνο και εξουδετερώνουν τα εχθρικά ραντάρ από μεγάλες αποστάσεις, το νέο «stand-in» jammer είναι μικρό και αρκετά οικονομικό ώστε να θεωρείται αναλώσιμο.
Το σύστημα, με την ονομασία BriteStorm, παρουσιάστηκε στο συνέδριο AUSA στην Ουάσινγκτον και ζυγίζει περίπου 2,5 κιλά, καταλαμβάνοντας χώρο ίσο με έξι κουτάκια αναψυκτικού. Διαθέτει ενσωματωμένα συστήματα εκπομπής και λήψης σημάτων καθώς και κεραία, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Leonardo.
«Μπορεί να τοποθετηθεί στην πρώτη γραμμή των δυνάμεων που εισέρχονται σε εχθρικές περιοχές», δήλωσε ο Michael Lea, αντιπρόεδρος πωλήσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου της Leonardo UK. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο ώστε να είναι οικονομικό, προσαρμόσιμο σε drones τύπου quad-copter ή φτερωτά UAVs, και θεωρείται αναλώσιμο, καθώς η απώλειά του δεν θα επιφέρει μεγάλο οικονομικό ή στρατηγικό πλήγμα.
Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Digital Radio Frequency Memory (DRFM) της Leonardo, το σύστημα μπορεί να καταγράψει ψηφιακά τα εχθρικά ραντάρ, να επεξεργαστεί τα σήματα και να τα «μπλοκάρει» με ηλεκτρονικές παρεμβολές ή να τα παραπλανήσει, δημιουργώντας δεκάδες ψεύτικα ίχνη μαχητικών αεροσκαφών. Η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιείται και στο σύστημα BriteCloud, που έχει σχεδιαστεί για να απελευθερώνεται από αεροσκάφη και να διαταράσσει τα συστήματα καθοδήγησης ραντάρ των πυραύλων.
Το BriteStorm διαθέτει έως και τρεις μονάδες εκπομπής-λήψης, οι οποίες καλύπτουν χαμηλές, μεσαίες και υψηλές συχνότητες. Έχει ήδη δοκιμαστεί από τη Βασιλική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου.