Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, ως μια αρχική, ειλικρινή προσέγγιση ενός δύσκολου και κρίσιμου ζητήματος, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι, παρά τις διαφορές στις θέσεις των δύο πλευρών, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε μια ειλικρινή προσπάθεια προόδου μέσω διαλόγου. “Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά συζητούμε με αίσθηση ιστορικής ευθύνης για τους λαούς μας και τις επόμενες γενιές,” τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
Ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε ότι μετά από τη συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας στο Βίλνιους, καθορίστηκε το πλαίσιο του διαλόγου και τέθηκαν τρεις βασικές επιδιώξεις: η επίλυση κρίσιμων ζητημάτων, η οργάνωση διαλόγου στους τομείς της πολιτικής, της θετικής ατζέντας και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς και η προετοιμασία για σταθερές και αποτελεσματικές ηγετικές επαφές. Μέσα στους τελευταίους 16 μήνες, έχουν υπάρξει απτά αποτελέσματα με συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο, ενώ έχει συμφωνηθεί ο επόμενος γύρος διαλόγου στην Αθήνα στις 2-3 Δεκεμβρίου.
“Δεν ισχυρίζομαι ότι μέσω του διαλόγου λύθηκαν μαγικά τα προβλήματα,” παραδέχτηκε ο κ. Γεραπετρίτης, αλλά επισήμανε ότι η ύπαρξη ενός άμεσου και ειλικρινούς διαύλου απέτρεψε την κλιμάκωση. Η καθιέρωση κανονικότητας στις επαφές των δύο χωρών είναι κρίσιμη για δύο γείτονες που συνυπάρχουν σε μια περίπλοκη γειτονιά, όπως δήλωσε.
Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε, τέλος, τη σημασία της αμοιβαίας κατανόησης και της άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των λαών, φέροντας ως παράδειγμα την επιτυχή εφαρμογή της επί τόπου βίζας σε 10 ελληνικά νησιά για Τούρκους πολίτες.