Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, τα βασικά σημεία της νέας εξοπλιστικής πολιτικής περιλαμβάνουν τα εξής:
«Στο Πολεμικό Ναυτικό, θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση. Το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει στρατηγικές δυνατότητες πλήγματος, πρωτόγνωρες στην ιστορία του Ελληνισμού. Μπορώ να εξηγήσω «κλειστά» τι περιλαμβάνει αυτό, όπως και τις δυνατότητες Αντιαεροπορικής Άμυνας Περιοχής. Θα είναι σε θέση να προβάλλει ισχύ, πέρα από την άμυνα του Αιγαίου. Τα βασικά προγράμματα που γνωρίζετε είναι ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ, των υποβρυχίων, των πυραυλακάτων, η νέα φρεγάτα Constellation σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, η νέα κορβέτα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα νέα υποβρύχια για τα οποία ξεκινήσαμε αρχικές συζητήσεις. Αυτά τα προγράμματα θα προσφέρουν στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία επενδύσεις ύψους 6-7 δισ. ευρώ στα επόμενα δέκα χρόνια, και μάλιστα εμπροσθοβαρώς».
Από τις δηλώσεις του Υπουργού προκύπτει πως ο άμεσος, βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός του Πολεμικού Ναυτικού περιλαμβάνει την απόκτηση της 4ης φρεγάτας FDI HN από τη Γαλλία, τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ, των υποβρυχίων «214» και των ΤΠΚ SUPER VITA. Στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, μετά το 2030, κεντρικό ρόλο θα έχουν η ναυπήγηση των αμερικανικών φρεγατών Constellation και η Ευρώ-κορβέτα.
Οι πρόσθετες εξελίξεις και οι στόχοι του ΥΠΑΜ περιλαμβάνουν:
- Την πώληση 24 Mirage 2000-5 και την απόσυρση 33 αεροσκαφών F-4AU Phantom.
- Την απόκτηση 20 F-35 και τουλάχιστον 6 νέων Rafale.
- Έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα με αντικατάσταση των Tor, OSA, και S-300 από ισραηλινά συστήματα Spyder, Barak και Stunner.
- Άμεσος εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ, των ΤΠΚ και των υποβρυχίων μέσα στην επόμενη πενταετία.
- Απόκτηση συστημάτων anti-drone για κάθε μονάδα του Ελληνικού Στρατού έως το 2030.
Ως προς την τελική διάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων, προβλέπεται:
- Η Πολεμική Αεροπορία να διατηρεί οροφή περίπου 170 μαχητικών (F-16V, Rafale και F-35).
- Το Πολεμικό Ναυτικό να έχει οροφή 8 κύριων μονάδων, με 4-6 φρεγάτες τύπου Kortenaer σε βοηθητικό ρόλο, εφόσον παραμείνουν επιχειρησιακά επαρκείς.