Ο ελληνικός αμυντικός όμιλος EFA και η εταιρεία SCYTALYS (μέρος του ομίλου) παρεβρέθηκαν σε ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο στο Πολεμικό Μουσείο. Το συνέδριο αφορούσε την “Agenda 2030 – Hellenic Armed Forces Digital Transformation in the Age of Artificial Intelligence War”, και πραγματοποιήθηκε στις 19-20 Νοεμβρίου 2024. Τα πολύ σημαντικά διαγράμματα που παρουσίασε η SCYTALYS αφορούν τα δύο κύρια στοιχεία που αναλύονται παρακάτω. Περιγράφουν τις ικανότητες των συστημάτων της εταιρείας σε ένα σύγχρονο περιβάλλον μάχης.
Διαφορές μεταξύ “Contested” και “Non-Contested” Περιβάλλοντος
Απεικονίζει την επιχειρησιακή διαφορά ανάμεσα σε ένα μη διαταραγμένο (Non-Contested) και διαταραγμένο (Contested) επιχειρησιακό περιβάλλον.
Ανάλυση:
- Non-Contested Environment: Περιγράφεται ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον μάχης, με καθαρή διασύνδεση μεταξύ πλατφορμών (π.χ., δορυφόροι, αεροσκάφη, πλοία), όπου η ανταλλαγή δεδομένων γίνεται ανεμπόδιστα, ενώ οι επικοινωνίες και οι αισθητήρες λειτουργούν χωρίς παρεμβολές. Χαρακτηρίζεται από απουσία ηλεκτρομαγνητικού κορεσμού στο γεωγραφικό πεδίο επιχειρήσεων.
- Contested Environment: Στο περιβάλλον αυτό, τα συστήματα αντιμετωπίζουν παρεμβολές ή επιθέσεις σε αισθητήρες και δέσμες μεταφοράς δεδομένων μάχης. Υπάρχουν “κόκκινες περιοχές” που πιθανόν συμβολίζουν εχθρικές παρεμβολές ή επιθέσεις ηλεκτρονικού πολέμου (Electronic Warfare – EW). Το δίκτυο πρέπει να είναι ανθεκτικό και προσαρμόσιμο, ενώ αναδεικνύεται η ανάγκη για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να λειτουργούν ακόμη και σε περιορισμένες συνθήκες διασύνδεσης.
Αποστολή DEAD (Destruction of Enemy Air Defenses)
Περιγράφει το ρόλο ενός μαχητικού αεροσκάφους σε αποστολή εξουδετέρωσης εχθρικών αντιαεροπορικών συστημάτων (SAM).
Ανάλυση:
- Secure Mobile Ad-Hoc Network (S-MANET): Ομάδες μαχητικών αεροσκαφών και μη επανδρωμένων πλατφορμών μάχης χρησιμοποιούν ένα ασφαλές δίκτυο της SCYTALYS για τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μάχης σε πραγματικό χρόνο με σκοπό την εξουδετέρωση της αεράμυνας.
- Παθητική Αναγνώριση Στόχου: Τα μαχητικά εντοπίζουν και αξιολογούν τις θέσεις SAM χωρίς να αποκαλύπτουν τη θέση τους, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο εμπλοκής.
- Στοχοποίηση: Τα μαχητικά λαμβάνουν ενημερώσεις για τον στόχο από τον αισθητήρα της ομάδας κρούσης (π.χ., drone, UAV), δημιουργώντας μια πολυεπίπεδη επιχειρησιακή εικόνα τακτικής κατάστασης μάχης αξιοποιώντας αυτόνομες μη επανδρωμένες πλατφόρμες
- Battle Damage Assessment (BDA): Μη επανδρωμένες πλατφόρμες αξιολογούν την επιτυχία της αποστολής και αναφέρουν τα αποτελέσματα αυτόνομα μέσω τεχνητής νοημοσύνης.
H παραπάνω εικόνα σκόπιμα δεν θα αναλυθεί ακόμα και θα αναλυθεί σε ξεχωριστή ανάλυση με περισσότερες λεπτομέρειες.
Το συνέδριο υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμοσμένης τεχνητής νοημοσύνης και των δικτυοκεντρικών μοντέλων μάχης σε σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Οι τεχνολογίες αυτές, προσαρμοσμένες στα ελληνικά και διεθνή δεδομένα, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα σε περίπλοκα, υβριδικά περιβάλλοντα διεξαγωγής επιχειρήσεων και είναι σημαντικό να επισημάνουμε τον ρόλο των ελληνικών εταιρειών άμυνας στην αλλαγή αυτή του περιβάλλοντος μάχης.