Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε στο φόρουμ της International Democracy Union (IDU) που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, έλαβε μέρος σε συζήτηση με θέμα «Το Μέλλον της Διακυβέρνησης: Διεθνής Ασφάλεια σε μια Εποχή Εθνικισμού».
Σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Δένδια στην πλατφόρμα Χ, στο πάνελ συμμετείχαν επίσης η πρώην Πρόεδρος της Κροατίας, Kolinda Grabar-Kitarović, και ο πρώην Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος του International Republican Institute, Dr. Dan Twining.
Η IDU, μέσα από σχετική ανακοίνωσή της, υπογράμμισε ότι η συζήτηση εστίασε σε ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη για αποφασιστικότητα και θάρρος στην αντιμετώπιση αυταρχικών απειλών, ανεξάρτητα από την τοποθεσία ή τη φύση τους. Ο κ. Δένδιας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επισήμανε τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στη γεωπολιτική σκακιέρα και ανέδειξε την ανάγκη για ενιαία στάση απέναντι στις αυταρχικές προκλήσεις.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρισκόμαστε στη γεωγραφική θέση του Λουξεμβούργου και να είμαστε ασφαλείς παντού,» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε:
«Το τελευταίο πράγμα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να συμφωνήσουμε σε κάθε μορφή κατευνασμού.»
Παράλληλα, υποστήριξε: «Αυτό που χρειάζεται είναι η στήριξη της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες. Δεν πρέπει να αποδεχθούμε αλλαγές μέσω βίας, ούτε την τρομοκρατία ως μέσο αλλαγής του κόσμου.»
Ο Υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι: «Η Ελλάδα δαπανά 3% με 3,5% του ΑΕΠ για την Άμυνα.»
Όπως εξήγησε, αυτό δεν αποτελεί μόνο απόδειξη της αξιοπιστίας της Ελλάδας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ, αλλά και αποτέλεσμα των αυξημένων απειλών που αντιμετωπίζει από την Τουρκία. «Αντιμετωπίζουμε απειλή από τους γείτονές μας, την Τουρκία,» δήλωσε με σαφήνεια.
Η συμμετοχή του κ. Δένδια στο φόρουμ της IDU επιβεβαίωσε τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, υπογράμμισε τη δέσμευση της χώρας για την προάσπιση της διεθνούς ασφάλειας και τάξης, βασισμένης στον σεβασμό των κανόνων και του διεθνούς δικαίου.